Internationale trends WK: Drysdale weer naar skiff?

Algemeen Analyse

Nederland was dit WK één van de grote winnaars. Met tien olympische kwalificatieplekken en zes medailles in olympische nummers kon het haast niet op. Maar wie waren de andere toplanden en wie deden het juist minder?

Nieuw-Zeeland voerde niet alleen de officiële medaillespiegel (inclusief para-medailles en niet-olympisch) aan, ook als je alleen kijkt naar olympische nummers steeg het land ver boven de rest uit. Maar liefst vier keer werd goud gewonnen. China, Duitsland en Ierland waren de enigen die dit twee keer lukte.

Aanpassen
Daarmee revancheerden de Kiwi’s net als de Nederlanders van de WK van vorig jaar in Plovdiv toen er amper medailles werden gewonnen. Het is onduidelijk of men dingen aanpaste in de periodisering, maar men besloot bijvoorbeeld wel om in aanloop naar de WK niet nog een keer terug te gaan naar het eigen continent.

Vijf
Toch zal ook daar niet alleen maar tevredenheid heersen. De medailles en de kwalificaties werden met uitzondering van de vrouwenacht namelijk alleen maar in kleine nummers gehaald. Als je naar het aantal deelnemers kijkt dat Nieuw-Zeeland heeft gekwalificeerd voor de Olympische Spelen zijn dat er helemaal niet veel. Slechts vijf mannen zijn zeker van een startbewijs tegen bijvoorbeeld 19 voor Nederland en Groot-Brittannië.

Drysdale
Nu de mannenacht zich niet heeft geplaatst, was er meteen al een controverse of Mahé Drysdale niet nu alsnog voor de skiff zou gaan. Robert Manson – van wie hij deze winter een onderlinge selectiestrijd verloor – faalde voor de derde keer op rij bij een wereldkampioenschap. Al stelde hij met een zevende plek wel een olympisch ticket veilig.

Bang
Het is uiteraard de vraag of de 40-jarige nog wat te zoeken heeft in het bijzonder competitieve veld. Zelf meent hij echter van wel bleek al snel na de WK. “Het was al mijn oorspronkelijke plan, maar degenen die selecteerden besloten anders. Het is duidelijk wel resultaat dat heeft opgeleverd. Er is niemand in het veld waar ik bang voor ben. Ik heb ze allemaal al meerdere keren verslagen”, zei hij tegen TV New Zealand.

GB
Het andere grote roeiland van de laatste jaren, Groot-Brittannië, had een minder toernooi. Voor het eerst sinds 1984 werd er geen enkele Britse boot wereldkampioen in een olympische discipline. Ze moesten het doen met slechts een paar bronzen medailles. Wel plaatsten ze zich – samen met Nederland – de meeste boten voor Tokyo.

Deutschland Acht
Duitsland was een verhaal apart. Het land deed het in de breedte – en dan met name bij de vrouwen – bijzonder slecht. Toch vinden we hen weer bovenin de medaillespiegel terug. Dit omdat twee zeer belangrijke velden – de mannenacht en mannenskiff – toch door de Duitsers gewonnen werden. Ook China was dus sterk met tweemaal goud. Blijkbaar begint het beleid van Sir Steven Redgrave zijn vruchten af te werpen.

Ierland
Meest opvallende land in de medaillespiegel was echter Ierland. Ze kwamen maandag met twee gouden medailles thuis, die van de vrouwen skiff en van de lichte mannendubbeltwee. Blijkbaar werkt het in Nederland zo bekritiseerde beleid van de coaches Maurogiovanni en McGowan daar uitstekend. Ook Spanje viel in positieve zin op. Ze wonnen dan wel geen medailles, wel werden drie olympische tickets verdiend. Een paar jaar terug was dat nog ondenkbaar.

Frankrijk
En zijn er dan nog landen die voorheen groot waren in het roeien die nu ver zijn teruggevallen? Alleen Frankrijk valt wat dat betreft op. Zij haalden geen enkele medaille in een olympisch nummer. Hun plek is in de breedte inmiddels sinds enige tijd al opgeëist door landen als Polen en Roemenië. Beide landen wonnen in Ottensheim meerdere medailles.