Holleboom: kort, krachtig en snel

Interview

Met de snelst gevaren skifftijd was Minke Holleboom de verrassing van de Winterwedstrijden. De roeister van Euros mikt op een uitzending naar de wereldkampioenschappen voor roeiers onder de 23 jaar.

Waar de winst in Delft voor de buitenstaander wellicht wat onverwacht kwam, was Holleboom zelf niet enorm verrast. “Al wist ik dat ik met Baukje Zaaijer een sterke concurrent had, toch was het mijn doel om te winnen. Ik wist dat ik een gat van tien seconden moest overbruggen, want bij de Tromp Boat Races pakte Baukje mij nog met dat verschil. Maar ik wist ook dat ik afgelopen half jaar flinke stappen had gemaakt.”

Elf
Holleboom wijst daarbij op de doelen die ze begin dit jaar had gesteld. “Ik heb in de zomer een duidelijk plan gemaakt waarbij ik ook goed bedacht heb wat ik daarvoor moest doen. Dat betekende het trappen van bepaalde boot- en ergometertijden maar ook ben ik meer gaan trainen. Sinds december train ik ongeveer elf keer per week. Ook volg ik niet meer alle vakken voor de master van mijn studie technische geneeskunde.”

Voordeel
De Enschedese werd tijdens de race ook wat geholpen doordat ze later mocht starten dan haar sterkste concurrent. “Op zich liep het tijdens de wedstrijd lekker, maar ik hoorde mijn coaches bij de laatste kilometer roepen dat ik nog anderhalve seconde achter lag. Toen heb ik alles gegeven om dat verschil te overbruggen en dat lukte gelukkig.”

Rap
Dat Holleboom over meer dan gemiddeld talent beschikt, werd haar eind vorig jaar voor het eerst duidelijk. Niet alleen won de nu vierdejaars samen met Helen Harmsen het developmentklassement in de dubbeltwee, ook roeide ze solo al hard. “Bij wijze van extra ervaring roeide ik de NK Klein al in de skiff, maar daar kwam ik niet verder dan de kwartfinale. Op de Holland Beker ging het al veel beter en won ik het SB-veld.” Haar tijd van 7:52,25 was behoorlijk rap voor een onervaren skiffeuse.

Zittenblijver
Het was voor het eerst dat de 21-jarige realiseerde dat ze wel eens een goede roeister kon worden. “Ik ben met mijn 1.75m niet bepaald groot. En hoewel ik behoorlijk sterk was, waren we met mijn eerstejaarsploeg van Euros vaak de hekkensluiter. Ik heb zelfs twee jaar in een eerstejaarsboot gezeten, dus dan weet je het wel. Maar na de Holland Beker durfde ik het wel aan om de wereldkampioenschappen onder 23 jaar als doel voor dit seizoen te stellen.”

Banyoles
In het najaar bleek ook de bond geïnteresseerd. Bij een trainingsweek voor talenten begin januari maakte Holleboom indruk door een goede score bij een fysieke test op de Bosbaan. “Ik ben dan wel klein, maar mijn longinhoud is vrij groot. Daarnaast heb ik lange armen en benen.” Twee weken terug ging ze met Nereus mee op een trainingskamp naar Banyoles. “Zo kon ik ook alvast wat dubbelen met Bente Paulis, want met haar roei ik met het oog op een eventueel WK regelmatig samen.”

Motiverend
Maar ook op Euros heeft de roeister de stroom mee. Op meerdere fronten doet de relatief kleine studentenvereniging uit Enschede het goed. “Ik train vooral met de skiffeur Steven Hoogeveen en de vrouwenmiddengroep. Beide deden het goed bij de Winterwedstrijden. Het werkt heel motiverend om te trainen met een groep die allen goed presteren.”

Borduren
Ze geeft een opmerkelijke reden voor het succes van Euros. “Er liepen al enige jaren geen toproeiers bij ons rond en vorig jaar hadden we als zo goed als enige vereniging een jaar zonder professionele coach. Het klinkt gek maar toen heerste er wel echt een sfeer dat we het gewoon met elkaar gingen doen en we dus allen zelf een extra stapje moesten zetten. We hadden enkel begeleiding bij het opstellen van trainingsschema’s, maar dat pakte goed uit. Nu is Arne Hendriks aangesteld en borduurt hij goed voort op deze sfeer.”