Holland Acht laatste, Nederlandse EK-armada kaapt goud, zilver en tweemaal brons

Kort

Ondanks een formidabele start is de Holland Acht er niet in geslaagd een rol van betekenis te spelen in de eindfase van de EK-finale. Hun boot – Johan Cruijff – kwam uiteindelijk als laatste over de finish.

Daarmee bleef de medailleoogst van Nederland beperkt tot vier stuks, waaronder de briljante gouden blikken van de lichte vrouwendubbeltwee.

Zilver
De Nederlandse vrouwenacht greep net naast de Europese titel. In een zinderende wedstrijd lag Nederland lang op de tweede positie, maar schoof na 1500 meter langs Rusland naar de leiding. Vervolgens werden de oranje vrouwen aangevallen door de Britse boot. Die kwam er op 50 meter voor de finish lang en gleed met een meter voorsprong over de finish.

Metaal
Maaike Head en Ilse Paulis pakten de Europese titel in de lichte dubbeltwee. Het koppel won onder lastige weersomstandigheden van Duitsland en Polen. Eerder vandaag veroverden lichte skiffeuse Lisa Wörner en Braas/Steenman in de twee zonder stuurman al brons.

Lager wal
Voor Muda & Muda is 8 mei 2016 een tragische dag. Met een laatste plaats in de finale stelden de broers niet alleen zichzelf teleur, ze zullen niet bij het OKT mogen starten. De vrouwendubbel vier en de lichte vier werden vierde. De vrouwendubbeltwee kon helemaal niet met de omstandigheden overweg en eindigde als laatste.