Von Bönninghausen moest recordpoging staken, maar wint op andere fronten

Kort

Hij was donderdagochtend om 11 uur gestart. Ex-roeier Floris von Bönninghausen was van plan 924 kilometer binnen 24 uur te fietsen. Hij lag lang vóór op schema, maar moest om 4 uur gisternacht toch stoppen. “Het ging niet meer, terwijl Floris de eerste helft voortreffelijk ging”, zegt zijn coach Thijs van Luijk. “Om 23 uur in de avond had hij een korte stop en alles was prima. Erna pakte hij het heel goed weer op, maar na middernacht ging het minder. Om 4 uur werd het besluit genomen om te stoppen. Het was op.”

Het is nog wat gissen naar de oorzaak. “De regen onderweg zal een negatieve rol hebben gespeeld. Als je zo langdurig een dergelijke inspanning levert, is de energiebalans cruciaal. Het regenwater koelt het lijf af. Dat vreet energie. Ik heb bewondering voor het doorzettingsvermogen van Floris.”

Geslaagd
Mentaal valt het natuurlijk zwaar om een recordpoging te moeten staken waar maanden, zo niet jaren voor is getraind. “Maar hij heeft toch 595 kilometer in 15 uur gereden, dat is 35 kilometer per uur gemiddeld, terwijl de laatste uren verre van optimaal waren. Dat gemiddelde is iets om trots op te zijn. En het is voor 100 procent gelukt om aandacht te generen voor de ziekte van Alzheimer. Floris heeft een cheque ter waarde van ruim 30.000 euro kunnen overhandigen aan Alzheimer Nederland. Dus dat is geslaagd”, aldus Van Luijk. Hij sluit niet uit dan Von Bönninghausen een nieuwe recordpoging gaat ondernemen.