Henley: breedte sterk, eerste plaats een brug te ver

Terugblik

De prestaties van de Nederlandse roeiers in Henley waren misschien wat symptomatisch voor de huidige vorm van het nationale toproeien: bijzonder sterk in de breedte, maar voor ploegen is de eerste plaats een brug te ver. Bij the Royal Regatta behaalden liefst tien ploegen de halve finale, twee ervan belandden er in de (hele) eindstrijd. Maar daarin bleek dat het stuntteam van De Hoop geen vuist kon maken. De Hollandia-ploeg van Wietse Morreau, Erik Talens, Jelle Bakker en Lucas Keijzer moest zijn meerdere erkennen in Leander.

Daar is echter een ‘maar’ bij te plaatsen. Want boeg Keijzer was bij de start zijn dubbelvier nog aan het rechtleggen (er stond zijwind), niettemin gaf de starter zijn ‘go’. De start van NLdubbelvier kwam daardoor niet heel goed uit de verf, toch nam de WKu23-ploeg de leiding. Maar het roeien oogde wat jachtig, dat kan een gevolg zijn van de gemankeerde start. De Nederlanders reclameerden na de finish nog wel even, maar Leander werd tot winnaar uitgeroepen.

Skiffs
Oliver Zeidler zal het niet hebben meegekregen, de regerend wereldkampioenin de skiff voegde (een foto van) the Daimond Challenge Sculls aan zijn prijzenkast toe. De Duitser versloeg de 22-jarige Pool Plominski. Bij de vrouwen won Diana Dymchenko voor Azerabijan, in het verleden startte zij ook voor Oekraïne. Gisteren versloeg zij in de finale Marta Wieliczko uit Polen.

Hier staan alle uitslagen etc.