Roeibaas Hessel Evertse gaat na de meest succesvolle Olympische Spelen ooit rigoureus te werk. Hij ontsloeg eerder mannencoach Mark Emke en gisteren promoveerde hij diens kroonprins Eelco Meenhorst tot hoofdcoach van alle roeiers én roeisters. Dat is een demotie voor vrouwencoach Josy Verdonkschot. Terwijl Verdonkschots ploegen in Tokyo drie van de vijf roeimedailles wonnen.
Wie een top-3 opstelt van de meest succesvolle Nederlandse coaches in de moderne roeigeschiedenis komt (in alfabetische volgorde) uit op Jan Klerks, René Mijnders en Josy Verdonkschot. Laatstgenoemde is nog altijd op het hoogste niveau actief. ‘Team Josy’ won bij EK’s, WK’s en Olympische Spelen 80 (!) medailles. Bij zes spelen wonnen zijn boten zeven medailles, waaronder tweemaal goud met verschillende bemanningen in misschien wel het zwaarste olympisch veld: de lichte vrouwendubbel.
En daar hadden in Tokyo twee gouden plakken bij kunnen komen, maar dat verliep vooral bij de lichte dubbel op spraakmakende wijze anders. Kan gebeuren, het blijft sport. Wat kennelijk ook kan: gisteren werd Verdonkschot impliciet de wacht aangezegd. Want hij zou Eelco Meenhorst boven zich geplaatst krijgen.
Schaal
Meenhorst is vijf jaar actief op het hoogste niveau en had in Tokyo twee uiterst succesvolle boten. De bond denkt kennelijk dat het voor hem geen probleem is om In Parijs op een zevenmaal grotere schaal te werken. Want daar gaat het om maximaal 14 olympische boten. “We gaan de organisatie toekomstbestendig maken”, gaf technisch directeur Hessel Evertse als uitleg aan de NOS. Die toekomst reikt vooralsnog niet verder dan Parijs, want het contract van Meenhorst loopt over drie jaar alweer af.
Overhoop
De roeibond koos er niet voor om Meenhorst nog een (verkorte) olympiade te laten rijpen en hem alleen de scepter te laten zwaaien over alle mannenploegen. De oud-judoka krijgt nu ook de verantwoordelijkheid over de vrouwenequipe, waarmee hij geen enkele ervaring heeft. Evertse zegt vertrouwen in Meenhorst te hebben, maar gokt zwaar en haalt veel overhoop bij de vrouwensectie die onder Verdonkschot al tot de beste van de wereld behoorde.
Josy Verdonkschot is kort in zijn commentaar. “Om de structuur zo in te richten zou niet mijn keuze zijn. Verder is er nog niets uitgewerkt als het gaat over taken en verantwoordelijkheden, wie er wat gaat doen en wat het betekent voor de atleten en het programma. Ik weet dus ook niet wat er van mij zou worden verwacht en of ik die rol überhaupt wil vervullen”, aldus Verdonkschot tegen NLroei.