Gelijk roeien, of toch niet?

Achtergrond

In theorie klopt het: antifase-roeien zorgt voor een constantere bootsnelheid, en zou daarom sneller zijn dan wanneer iedereen gelijk roeit, zoals te zien in onderstaande animatie. Waarom werkt het in de praktijk dan (nog) niet?

Gisteren schreef NLroei over het recente onderzoek van Laura Cuijpers, waarin zij concludeert dat het antifase-roeien tot snellere racetijden kan leiden. In 2013 onderzochten Anouk de Brouwer, Harjo de Poel en Mathijs Hofmijster dit aan de hand van ergometers. De roeiers bleken goed in staat om asynchroon te roeien. Er ging bovendien minder vermogen verloren op deze manier.

[su_quote]Geen NLroei zonder crowdfunding! Support de onafhankelijke roei-journalistiek, dat kan hier. Alvast bedankt! [/su_quote]

Row-bots
Maar ergometers drijven niet, dus bouwden Franse onderzoekers Romain Labbé en Jean-Philippe Boucher in 2017 een schaalmodel van een roeiboot om de theorie ook op het water te testen. In de 2 meter lange boot plaatsten ze acht kleine row-bots, die ze op verschillende manieren in synchronisatie lieten roeien.

Vertragingen
Wanneer de robots allemaal tegelijk roeiden, concludeerden de onderzoekers dat de snelheid van de boot niet constant was. Deze varieerde tot 20 procent. Dat is ook wat gebeurt wanneer echte roeiers in de recovery van de haal zijn. Het fluctueren van de snelheid kan de boot aanzienlijk vertragen.

Niet sneller
Vervolgens onderzochten ze of ze deze vertragingen konden verminderen via een asynchroon roeipatroon. Ze programmeerden elke robot om een achtste van een haal uit de pas te roeien vergeleken met de robot daarnaast. De veranderingen in de snelheid waren inderdaad minder dan tijdens een regulier roeipatroon. Maar, tegen de verwachting in ging, gemiddelde bootsnelheid er niet op vooruit: tijdens het uit-faseroeien was de boot 8% trager. Het verschil is in het filmpje hieronder te zien:

Onhandig
Tijdens een 2K(ilometer)-race zou zo’n verschil gaan om meerdere bootlengtes. Verder raadden de onderzoekers af om niet-gelijktijdig te roeien vanwege praktische redenen: er is een grotere kans op het botsen van de riemen. Hun conclusie: ‘’The asynchronous rowing is smoother, but in this case, slow and steady loses the race.’’