Francesco Fossi wereldcoach van het jaar, Max Verstappen hekelt Awards

Algemeen

Het is verkiezingstijd. De overkoepelende federatie World Rowing koos Francesco Fossi tot coach van het jaar. De italiaan – in Nederlandse dienst – coacht de uiterst succesvolle scullers, waaronder de gouden WKploegen Twellaar/Broenink en de dubbelvier (inclusief de Europees skiffkampioen Van Lierop).

Skiffeur Oliver Zeidler werd door de internationale federatie uitgeroepen tot ‘ploeg’ van het jaar. Bij de vrouwen werd het niet Karolien Florijn maar de Britse lichte dubbel. “KF” is echter wel doorgedrongen tot de laatste ronde van de Nederlandse verkiezingen. Zij moet concurreren met de atletes Femke Bol en Sifan Hassan.

Meenhorst
Alle andere roeiers zijn geschrapt, vijf ploegen werden van de ‘shorlist’ afgevoerd, Lennart van Lierop en Chantal Haenen ondergingen hetzelfde lot. Hoofdcoach Meenhorst bleef echter op de lijst staan, hij drong door tot de top-4. Max Verstappen – dé NLsportman van de afgelopen drie jaren – veegt met de verkiezingen de vloer aan, hij vindt het niks dat sporters met elkaar worden vergeleken, laat staan als er één atleet in het bijzonder wordt uitgepikt om een prijs te winnen.

Belachelijke prijs
“Er zijn zoveel geweldige sporters, daar moeten we als land gewoon trots op zijn”, zei Verstappen tegen De Telegraaf. “Die awards, waarom doen we dat? Serieus, ik wil niet eens winnen. Het gaat er toch helemaal niet om dat we iemand beter vinden dan een ander? Ik vind het een belachelijke prijs en ook niet fair. Er zijn zoveel atleten die zoveel doen voor hun sport en geweldige prestaties neerzetten. En dan moet er één iemand uitgekozen worden die die stomme prijs wint.”

Hieronder het dankwoord van Fossi + ontboezemingen van zijn roeiers.