Finales vervroegd naar zondag, alle drie de boten nog in de race

Kort

De finales van het Olympisch Kwalificatie Toernooi zijn verplaatst van maandag naar morgenochtend. De voorspelling van slecht weer (onroeibaarheid/oneerlijke omstandigheden) in Luzern noopte de WorldRowing-organisatie daartoe. De vrouwentweezonder van José van Veen en Eve Stewart benutte zojuist de herkansing met een vierde plaats op afstand van nummer drie. Zij zullen boven zichzelf moeten uitstijgen om morgen in de fatalistische finale minimaal tweede te worden, want alleen dan mogen zij naar Tokyo doorstomen.

De vrouwen-acht werd derde in de ‘race for the lanes’. De Chinese vrouwen – sinds 2019 niet meer buiten Azië gezien – speelden zeker geen verstoppertje. Zij finishten fier vooraan, op gepaste afstand gevolgd door Roemenië. Als dat morgen weer zo gaat, kan de Nederlandse vrouwenacht de koers verzetten richting Parijs, waar de boot in 2024 olympische water hoopt te bereiken. Want alleen een eerste of een tweede plaats in de finale geeft toegang tot Tokyo.

Hindernis
Niki van Sprang en Guillaume Krommenhoek liggen in hun twee voor Tokyo goed op koers. De oranje mannen wonnen vandaag hun voorwedstrijd en realiseerden – voor zover dat wat zegt – de tweede eindtijd binnen hun veld. Maar een gelopen race zal hun finale hoogstwaarschijnlijk niet worden, die zal nog bereikt moeten worden. Want er is een hindernis in de vorm van de halve finale. Dit duo start de dag om 9:05 uur daarmee. De eerste eindstrijd met een NLboot is om 10.05 u (vrouwentweezonder), de acht trapt om 11.10 uur af.

NLroei publiceert morgenochtend een nieuw dagprogramma(tje), alle informatie van het toernooi is hier te vinden.

Interviews, voorbeschouwingen, foto’s, filmpjes, nieuwsberichten…NLroei brengt het allemaal! Steun jij de redactie? Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!