Rien na va plus: livestream vanaf 10:05u met drie NLboten in eindstrijd

Dagprogramma

[update 9:15u: Krommenhoek & Van Sprang hebben zich via winst in halve finale geplaatst voor eindstrijd/live videostream vanaf 10:05 u) Vandaag is het erop of eronder voor drie Nederlandse boten. De inzet: toegang tot Tokyo. Exclusief verkrijgbaar in Luzern, en alleen via een eerste of een tweede plaats. De mannentweezonder moet om 9:05 uur eerst de hobbel van de halve finale nemen. Dat zou geen probleem voor Guillaume Krommenhoek en Niki van Sprang moeten zijn. Maar gezien het feit dat ze minder dan 2,5uur later de finale van hun leven om 11: 30 uur moeten roeien, zullen ze er zonder energieverspilling overheen willen komen. Onder anderen de Britten en de Polen zullen dezelfde plannen hebben.

José van Veen en Eve Stewart hebben om 10:10 uur hun finale. De prognose voor dit tweetal is niet zo goed, wellicht maakt juist dat wat los en kan dit tweetal ontketenen. De Russinnen en de Deense vrouwen lijken de beste papieren te hebben.

Aanvallen
Nederland had in de vrouwen-acht een abonnement op een olympische medaille. Vanaf 2000 werd er viermaal op rij eremetaal buitgemaakt. In 2016 kwam de klad erin (zesde), vandaag lijkt de olympische finale ver weg. Roemenië bleek bij de EK sneller, China was tot gisteren de grote onbekende, maar was sneller dan de Roemenen. Plaatsing voor Tokyo zou voor de acht het wonder van Luzern genoemd kunnen worden.

Met de moed der wanhoop zullen om 11.10 uur zestien NLbenen gaan spreken. In een radio=interview met Omrop Fryslân had Aletta Jorritsma het gisteren over van een klap in het gezicht, uitgedeeld door de Chinese acht. Volgens haar zit er maar een ding op: aanvallen.

Zoals gisteren gemeld: de finales waren oorspronkelijk op maandag gepland, maar vanwege de weersvoorspelling vervroegd naar vandaag. Het roeien op de Rotsee is – hopelijk via een videostream – hier te volgen.