Eerstejaars: klassementen vrijwel beslist, Nereus en Gyas bovenaan

Eerstejaars

Doorgaans zijn er maar één à twee ploegen met zoveel voorsprong dat er voortijdig een klassement is beslist. Bij de voorlaatste klassementswedstrijd van dit jaar – de ARB – gebeurde het echter bij bijna alle klassementen. Gyas of Nereus gaan aan de leiding, met uitzondering van de zware mannenviermet. Daarin vechten Phocas en Nereus nog om de eindzege.

De eerstejaars mannenachten van Nereus sluiten dit weekeinde af met een dubbel gevoel. Hoewel beide boten genoeg punten behaalden om het klassement te kunnen beslissen, verloren ze hun finales. Opvallend is dat beide velden gewonnen werden door ploegen die dat nog niet eerder hadden gedaan. Zo roeide de ploeg van Gyas bij de zware mannen met een halve bootlengte voor het veld uit en won bij de lichte mannenacht van Njord.

Deze mannen uit Leiden hebben steeds in de A-finale meegevaren, maar moeten vanwege een DNS-score bij de Varsity een extra wedstrijd wegstrepen. Dit zorgde ervoor dat de overwinning voor deze lichtgewichten te laat kwam voor roem op het klassementspodium. Maar van gebrek aan aandacht is er bij deze ploeg geen sprake. De beelden van hun gespleten taft gaan inmiddels wereldwijd viraal.

Tien voor vier
Bij alle vrouwenklassementen bleek de ARB al de beslissende wedstrijd voor de eindstand te zijn. Gyas staat onbedreigd bovenaan bij de acht- en lichte dubbelvierenveld. De viermet van Nereus won dit weekeinde met meerdere bootlengten hun A-finale. Deze Amsterdamse vrouwen roeiden het hele seizoen al vooraan, maar beslisten met deze overtuigende overwinning ook het klassement.

Nereus coaches Caspar van Eck en Victor Velthuijsen vertellen dat deze klassementsoverwinning voor het viertje eigenlijk een bezetting van tien verschillende roeiers en twee stuurtjes kent. “We hebben vrijwel elke wedstrijd, behalve de laatste paar, in verschillende opstellingen gestart”, zei Van Eck, “Dat leidde eerder zelfs tot een wisseling binnen een week tussen de Head en de Heineken.”

Voorwaarden
Door meerdere blessures moesten de coaches het originele plan van twee viertjes al vrij snel beperken tot één sterke. Om die opstelling te bedenken hielden ze zich aan twee voorwaarden. “De eerste regel was dat we altijd moesten winnen, daarna kwam de tweede regel dat was eerlijkheid”, vertelt van Eck. “Zo zorgde we ervoor dat iedereen wel een keer kon roeien.”

Volgens de coaches hadden die ruimte om te wisselen, omdat ze de selectie ook goed was in de breedte. “Vanaf begin van de selectieperiode hadden we door dat we goede roeisters in onze ploeg hadden”, aldus Van Eck. De selectie won afgelopen december bijvoorbeeld ook de NKIR. “Gyas deed daar natuurlijk niet aan mee”, nuanceert hij “Ik heb in de Groningse wandelgangen best snelle tijden gehoord.”

Hier vind je de stand van het eerstejaarsklassement.