Roeien, rivaliseren en racisme: thema’s van een nieuwe film

Kort

Op 31 juli gaat in Amerika de film ‘A most beautiful thing’ in première. Deze documentaire beschrijft het waar gebeurde verhaal van het eerste Afro-Amerikaanse openbare roeiteam van een middelbare school, bestaande uit jongens uit de beruchte West Side van Chicago.

Velen van hen zaten ook nog eens in rivaliserende bendes, maar kregen de kans om in een roeiboot samen te werken. Twintig jaar later blijkt dat de jongemannen van toen niet zijn teruggevallen in de criminaliteit en ook nog eens zakelijk succesvol zijn geworden. Eén van de roeiers, Arshay Cooper, schreef in 2015 al een boek over deze tijd wat vorig jaar werd opgepikt door filmmaker Mary Mazzio, niet geheel ontoevallig een voormalig olympische roeister.

Black Lives Matter
De aanleiding voor de documentaire is een reünie van de mannen die in 2019 mee willen doen aan de Chicago Sprints, een van de grootste roeiwedstrijden van het land. Ze gaan daarvoor samen intraining en elk van hen heeft weer een eigen levensverhaal en een reden om hier aan mee te doen. In deze tijden van protesten en de ‘Black Lives Matter’-beweging lijkt het tijdstip van uitbrengen in elk geval goed gekozen.

Vrede
Uit de trailer blijkt alvast dat ze allen met bijzondere gevoelens terug op deze tijd waarin ze bij roeiwedstrijden vanwege hun donkere uiterlijk veel bekijks trokken. “Ik wist niet eens wat roeien was” zegt de één. “Ik kon niet eens zwemmen, laat staan roeien. Maar er was iets met het water dat voor vrede zorgde en dat was precies wat we allemaal nodig nodig”, zegt een ander.

[su_quote]Maak NLroei mede mogelijk. Doe mee aan onze crowdfunding! Klik hier. Alvast bedankt! [/su_quote]