Coupe: meisjesacht pakt zilver

Wedstrijden

Stuurman Hidde Bornhijm hield in Galicië ondanks de tropische temperaturen het hoofd koel. Hij stuurde de meisjesacht naar een tweede plaats achter de Britse vrouwen die buiten bereik van oranje bleven. De Nederlandse jongensacht werd door de Italianen van het podium gedrukt en werd vierde. Met hun medaille van gisteren kwam de NLmedailleteller op twee stuks.

Support NLroei, doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!


Naast de achten konden skiffeur Florian Groenewegen en de jongensdubbeltwee een keer de A-finale bereiken. De meisjes van de dubbelvier lukte dat zelfs beide dagen. Hoewel er slechts twee medailles werden gewonnen, keek teammanager Marco Blauwhof tevreden terug op het evenement. “Natuurlijk hoop je altijd op meer, maar dat konden we gezien de groep met wie we gingen eigenlijk niet verwachten.”

Progressie
Blauwhof doelt er onder andere op dat dit seizoen een relatief grote groep junioren werd uitgezonden naar de wereldkampioenschappen. Roeiers die anders wellicht medailles hadden gewonnen bij de Coupe. “Daarnaast denk ik dat vorig jaar hielp dat we de corona-periode goed waren doorgekomen. Daar plukten we bij de Coupe de vruchten van.” Hij prees de flexibiliteit en leergierigheid van de roeiers en coaches. “Zaterdag lukte het veel ploegen nog niet het beste uit zichzelf te halen. Het is mooi om te zien dat met wat kleine aanpassingen het zondag een stuk beter ging. Bijna elke ploeg presteerde toen beter.”

Bond
Roeiverenigingen zelf konden ploegen formeren waarmee ze zich tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen – de DYIR – konden kwalificeren. De roeibond zelf formeerde enkel de twee dubbelvieren, waarvan alleen de meisjes dus tweemaal de finale haalden.

Alle resultaten van de Nederlandse equipe zijn hier te vinden. De Coupe wordt in 2023 in Nederland gehouden.