Column Helma Neppérus: storm staat roeien in de weg

Algemeen Column

Het klimaat verandert. Een reden voor een breed politiek en wetenschappelijk debat. Een feit is dat stormen steeds meer het roeien teisteren. Afgelopen weekeinde werd een groot deel van de Winterwedstrijden (of Windwedstrijden?) afgelast. De wedstrijdleiding deed dat op een goede manier. Vorig jaar hield de storm een groot deel van de Heineken Roeivierkamp tegen en in 2018 ging de complete Head niet door, al was er naast storm, toen ook flinke koude.

Het is vooral jammer voor de ploegen. Voor de meeste roeiers is het de eerste wedstrijd van het seizoen. Het geeft een gezond stuk spanning en je kunt zien, waar je wat betreft prestaties ligt. De eerstejaars zijn gelukkig dit keer wel gestart bij hun eerste echte grote wedstrijd. De storm legt ook een vreemdsoortige druk op de wedstrijdorganisatie. Altijd speelde het weer en vooral de wind, een belangrijke rol, maar nu de wind vaak tot stormkracht aanzwelt, gaat dat thema overheersen. En ik vind dat jammer, al kan niemand het helpen.

Er wat tegen doen is moeilijk, roeien is en blijft een buitensport. Wel kunnen we het hele jaar het weer eens gaan volgen, welke maanden zouden de minste wind geven? En wat betekent dit voor de twee kilometerwedstrijden? Mogelijk moet de wedstrijdkalender anders worden opgesteld. Een troost is dat de storm zich in de ons omringende landen ook voordoet.

Het is dus afwachten hoe het weer zich gaat ontwikkelen. Het zat de Winterwedstrijden dus tegen. De komende weken staan in Amsterdam grote wedstrijden gepland. De inschrijving voor de Heineken Vierkamp is bezig en verloopt in etappes. Best ingewikkeld, maar ook daar zal de echte vraag zijn, houdt de storm zich in of niet? Laten we hopen dat de wind bij de vierkamp en de Head vrij neemt en blijft liggen.