Brys scherpt Belgisch ergometerrecord aan: 6:08,2

Kort

Onze zuiderburen gaan steeds harder ergometeren. Afgelopen weekeinde verbeterde Tim Brys het Belgische indoorrecord aan van zijn ploeggenoot Niels van Zandweghe. Beide lichtgewicht roeiers die samen uitkomen in de olympische dubbeltwee, hebben nu een persoonlijk record van 6:08.

Brys slaagde hierin tijdens de Gentse Ergometerkampioenschappen. Van Zandweghe kwam niet in actie maar was de eerste om hem te feliciteren. “Ik geef het record met plezier af aan mijn ploeggenoot. Het is onze kracht dat we zo competitief met elkaar zijn. Het houdt ons scherp”, vertelde hij voor de Oost-Vlaamse televisieomroep AVS.

Medailles
Van Zandweghe en Brys haalden bij afgelopen WK in Plovdiv de bronzen medaille. Ze mikken nu op meer. Van Zandweghe: “Tim is nu drie seconden sneller op de ergometer dan vorig jaar en ik ben ook sterker geworden. Ik droom van een olympische medaille, maar eerst moeten wij ons plaatsen daarvoor bij aankomend WK in Ottensheim.” Brys vult aan: “De wereldbekers en EK zijn ook belangrijk, maar alles draait dit jaar echt om dat WK.”

Lemmelijn
Ook in de open klasse is België een nieuwe recordhouder rijker. Pierre de Loof won weliswaar in een toptijd van 5:53,6 wat een evenaring van het oude record van Stijn Smulders uit 2007 had betekend. Ware het niet dat Ward Lemmelijn vorige week in Kopenhagen niet alleen de Europese indoortitel voor roeiers onder de 23 jaar binnenhaalde maar ook nog eens tot 5:51,7 snelde.

Hasselt
Opmerkelijk detail is dat Lemmelijn slechts anderhalf jaar roeit. Hij is begonnen als student in Hasselt, dat als een van de weinige universiteiten in België een actief roeiprogramma heeft. Hij is nog niet benaderd door de Belgische bond maar roeide onlangs in het Waalse Seneffe voor het eerst een skiffwedstrijd.

Tufte
Ook elders werd er hard indoor geroeid. Zo blijkt tweevoudig olympisch skiffkampioen Olaf Tufte (42) nog steeds opvallend fit. In Bergen won hij de nationale Noorse ergometerkampioenschappen in een tijd van 5:53,8 waarmee hij international Martin Helseth precies 0,1 seconde voorbleef.

Sinkovic
De Kroatische broers Sinkovic, die afgelopen WK goud wonnen in de dubbeltwee, waren oppermachtig tijdens hun landelijke evenement. Ze kwamen tot 5:46,6 (Martin) en 5:48,5 (Valent) en werden daarmee met speels gemak één en twee. De winnende tijd van de EK in Kopenhagen vorige week zat er precies tussenin. Sverre Nielsen (7e bij WK in de skiff) kwam tot 5:47,2