Britten met grote vloot naar EK

Kort

Aan de Europese kampioenschappen zullen volgende week 18 ploegen uit Groot-Brittannië deelnemen. Het is voor het eerst sinds de WK van 2019 dat de boten van de traditionele grootmacht het zullen opnemen tegen andere landen. Bij de vorige EK moesten zij vanwege de coronacrisis op hun eiland blijven.

Het is dan ook de vraag hoe de Britten uit hun lange lockdownperiode – waarbij zij meer beperkingen hadden dan de meeste andere Europese landen – zullen komen. De twee grote zware mannenboten (vierzonder en acht), de lichtgewicht vrouwen dubbeltwee en de vrouwen skiff (Victoria Thornley) waren bij vorig WK medaillewinnaars of zaten daar dichtbij. Opvallend is ook de terugkeer van tweevoudig olympisch kampioen (2012 en 2016) uit de tweezonder, Helen Glover. Zij start in Varese met de ervaren Polly Swann.

Code Rood
Achter thuisland Italië (21 deelnemende ploegen in 22 bootklassen) hebben de Britten samen met de Nederlanders de meeste boten ingeschreven. Ondanks de coronacrisis en de Code Rood voor de regio Lombardije komen liefst 35 landen met in totaal 629 deelnemers naar het Europees kampioenschap. Bij de vorige editie begin oktober 2020 stond Nederland bovenaan de medaillespiegel. Meer informatie over hete evenement is hier te vinden.