Bosbaan kandidaat voor EK van 2023

Algemeen

De Amsterdamse Bosbaan is naar voren geschoven voor de Europese kampioenschappen in 2023. Dit blijkt uit een bidlijst van FISA. Deze overkoepelende federatie heeft het toewijzingsproces van internationale toernooien veranderd.

Belanghebbenden mogen zich tegenwoordig eerder voor de organisatie van een toernooi aanmelden, waardoor overheden gemakkelijker gestimuleerd kunnen worden om in accommodaties te investeren. Volgens FISA zijn die investeringen een gunstig bij-effect indien een baan een evenement krijgt toegewezen. Hierdoor hoopt men langer plezier te hebben van een opgekalefaterde wedstrijdbaan dan één toernooi-week.

WAB
De slag om de EK ’23 is niet gemakkelijk te winnen. Bled (Slovenië), Gravelines (Frankrijk), Varese (Italië) en Kazan (Rusland) zijn de concurrenten.Deze banen zijn ook  in de race voor andere wedstrijden dan de EK, zoals wereldbekers. Dat terwijl de Bosbaan exclusief is gekandideerd voor de Europese titelstrijd. Opmerkelijk is dat de modernste roei-accommodatie van Nederland – de Willem-Alexander Baan – blijkbaar niet is aangemeld.