De feestelijke opening van het nieuwe clubhuis van roeivereniging ‘The Oar’ in het Belgische Emblem moest het afgelopen zondag zonder roeiers op het water doen. De club moest haar plannen afblazen omdat er volgens de autoriteiten blauwalg was geconstateerd in het Netekanaal.
Het was niet de eerste keer dat de Belgische roeiers in de problemen kwamen door deze beesten. Deze zomer heerste er al een maandlang een recreatieverbod op het Boudewijnkanaal. Dit brakke water tussen Brugge en Zeebrugge is onder veel Nederlandse roeiers bekend. In de winter trekken jaarlijks veel studentenverenigingen naar de jeugdherberg in Dudzele voor trainingskampen.
[su_quote]Geen NLroei zonder crowdfunding! Support de onafhankelijke roei-journalistiek, dat kan hier. Alvast bedankt! [/su_quote]
Oostende
Ook de roeivereniging van Oostende was deze zomer in het nieuws. Bij hevige wind viel een kar met tien skiffs om, waardoor alle boten onherstelbaar beschadigd raakten. De club dacht zelfs even aan een faillissement. Inmiddels is er een crowdfundingsactie opgezet om de 30.000 euro aan geschatte schade te kunnen ophalen. De teller staat nu op ruim 5500 euro.
Klein
De roeisport in België is onmiskenbaar veel kleiner dan in Nederland. Slechts circa vijftien plaatsen in het land hebben de beschikking over een roeivereniging. In totaal zijn er minder dan 25 clubs tegenover ongeveer 120 in Nederland. En toch hebben de Belgen een lichte mannendubbeltwee gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Oranje ontbeert die boot in de Tokyovloot.