Bernelot Moens scherpt wereldrecord aan, Luirink prolongeert twee titels

Kort

De 75-jarige Mies Bernelot Moens is weer een wereldrecord rijker. Bij de online wereldkampioenschappen indoorroeien kwam ze tot een tijd van 8:15,5 over 2000 meter en was daarmee ruim twee seconden sneller dan bij de nationale indoorkampioenschappen in december.

Voor de winst hoefde de roeister van Rijnland het niet te doen, want ze was de enige deelneemster in haar categorie. Opzienbarender is het feit dat Bernelot Moens nu drie wereldrecords in haar bezit heeft. Haar tijd, jaren terug geroeid in de leeftijdsklasse 60-64 van 7:31,0, staat nog steeds. En hetzelfde geldt voor de 8:00,8 die ze in 2016 neerzette in de categorie 70-74 jaar.

Mannen
Bij de wereldkampioenschappen die over meerdere dagen worden gehouden, werden ook Frans van Mierlo (RIC) en de befaamde Martin Luirink (Beatrix) wereldkampioen. Van Mierlo deed dit in de leeftijdsklasse 70-74 en Luirink voor de lichtgewicht mannen boven de 60, zowel over 500 meter als twee kilometer.

Zware benen
De roeier van de Eindhovense club lukte het echter niet zijn eigen wereldrecord van 6:41,7 over twee kilometer te verbeteren. “Ik heb het 1200 meter geprobeerd, maar mijn benen voelden toch nog wel zwaar aan na eerder 500 meter te hebben geracet. Dus toen heb ik de poging gestaakt en rustig naar de finish gepeddeld. Aan het eind lag ik nog meer dan 10 seconden voor. Het voelde wel dat het – los van de zware benen – prima vol te houden zou moeten zijn, dus over paar weken ga ik er nog één keer voor”, aldus Luirink. “De 500 meter was een close call, 0,2 seconde voorsprong, Met 1.29,7 was ik wel sneller dan ooit.”

Souwer
Aanstaande zaterdag gaan de kampioenschappen verder en komen voor Nederland Sophie Souwer (Gyas) in de open categorie en Marg van der Wal en Anna Menke (beiden Hunze) bij de junioren in actie. Die races zijn hier te volgen.