Belgen stoppen met dubbelvier

Kort

De Belgische roeibond heeft besloten de stekker uit hun olympische dubbelvierproject te trekken. Volgens de technisch directeur – de Nederlander Pim Raaben – is het gat met de internationale top ‘nog significant‘. Onze zuiderburen mikken voor de Olympische Spelen van Parijs (2024) nu op zowel een dubbeltwee in de open klasse als een in de lichtgewicht categorie.

Dat betekent dat de vier roeiers Tim Brys, Ward Lemmelijn, Ruben Claeys en Gaston Mercier vanaf nu elkaars concurrenten zijn. Ook Tristan Vandenbussche en Aaron Andries krijgen een kans voor deze prioriteitsboot. Deze jongens werden afgelopen zomer in deze bootklasse wereldkampioen in de klasse onder de 23 jaar. De dubbelvier kwam niet verder dan een plek in de C-finale bij het WK in Racice. Bij de Europese kampioenschappen eindigden ze als twaalfde.

Raaben sluit niet uit dat er naast de zware dubbeltwee nog iets geprobeerd gaat worden met de afvallers. “Als daarnaast nog een dubbelvier mogelijk is, gaan we dat niet uitsluiten”, zei hij daarover. Voor de lichtgewicht dubbeltwee komen vier roeiers in aanmerking. Naast de zeer ervaren olympiër Niels van Zandweghe, de talenten Marlon Colpaert, Tibo Vyvey en nieuwkomer Savin Rodenburg.