Oud bondsvoorzitter Jan Steinhauser overleden

In Memoriam

De NRC van zaterdag deed velen van ons schrikken. Bij de overlijdensadvertenties stond ook Jan Steinhauser.  Het bericht van overlijden kwam voor mij – en ik denk ook voor veel  anderen – onverwacht. Jan was actief als roeier van Nereus en later als voorzitter van de KNRB,

Jan werd in 1944 geboren in Nijmegen. Na de middelbare school ging hij rechten studeren in Amsterdam en werd lid van Nereus. Daar wist hij de weg omhoog te vinden en kwam uiteindelijk in de acht  van Nereus die Nederland vertegenwoordigde op de Olympische Spelen in Mexico. Het Oostblok ging in die jaren steeds meer inzetten op sport, meer dan een achtste plaats zat er voor de Nederlandse acht niet in.

Na het roeien en het afstuderen ging Jan werken voor De Nederlandsche Bank. Dat lag hem wel. Toch kwam na een aantal jaren het roeien weer in beeld. Hij werd eind 1989 gevraagd om voorzitter te worden van de KNRB als opvolger van Arie Landaal. In het Nederlandse roeien speelde de professionalisering en kwamen steeds meer combinatieploegen. Dat was voor velen wennen, maar dat was het ook voor Jan Steinhauser. Toch steunde hij gelukkig de route die was gekozen, al droeg hij dat niet zo luid uit. Als voorzitter kon Jan tweemaal de Olympische Spelen bezoeken, eerst Barcelona en daarna Atlanta in 1996. Dat jaar was het met goud, zilver en brons genieten, al had Jan stilletjes op nog meer gehoopt. Daarna stopte Jan Steinhauser met het voorzitterschap en dat mocht ook na zoveel jaar. Hij roeide zelf nog veteranenwedstrijden, maar hield zich verder op de achtergrond.