Alle EK’s gaan vooralsnog door

Kort

Eindelijke staat er in deze coronatijd weer een stipje op de horizon. De Europese kampioenschappen in alle leeftijdsklassen zullen dit najaar (vooralsnog) doorgang vinden. Ook is er een datum bepaald voor de senioren-EK in Poznan. Dat zal plaatsvinden van 9 tot en met 11 oktober.

Dit maakte de directeur van wereldroeifederatie FISA, Matt Smith gisteren via een mail naar alle roeibonden van Europa bekend. Het was al eerder duidelijk dat FISA zich met name richtte op continentale toernooien, omdat daarvoor beduidend minder gereisd hoeft te worden. Dit maakt de kans groter dat de evenementen door kunnen gaan.

Voor niets gaat de zon op. Steun NLroei, juist nu, het kan hier, bedankt!

Junioren
De Europese kampioenschappen voor junioren zouden oorspronkelijk eind mei gehouden worden in Belgrado. Die stad blijft organisator van dit toernooi, het toernooi wordt verplaatst naar 26 en 27 september. De originele data van het EK voor roeiers onder de 23 jaar blijven hetzelfde (5/6 september), alleen worden de wedstrijden nu niet meer in Essen gehouden, maar in het nabij gelegen Duisburg.

Deadlines
De roeifederatie geeft duidelijk aan dat de wedstrijden alsnog geannuleerd kunnen worden en geeft daarvoor ook een strenge deadline aan. Voor het EK onder 23 jaar wordt 30 mei aangehouden als laatste moment om te beslissen of het door kan gaan of niet. Voor de junioren is dit 24 juni en voor de senioren 31 juli.

WK 2021
Ondertussen is FISA ook bezig met het eventueel verplaatsen van de wereldkampioenschappen van 2021 die in Shanghai zouden zijn. In verband met het verplaatsen van de Olympische Spelen komen die nu in het gedrang. Volgens de goed ingevoerde Britse roei-journalist en voormalig olympisch kampioen, Martin Cross, zou de roeifederatie alle bonden gevraagd hebben of het eventueel mogelijk zou zijn die wedstrijd in het voorjaar van 2021 te houden, dus nog voor de Olympische Spelen.