Ze pakten weliswaar geen medaille, toch maakte de ‘Groningentwee’ bij de WK onder de 23 jaar indruk. Luuk Adema en Melvin Twellaar kwamen pas laat samen, maar roeiden hun finale met een leeuwenhart. Na een ijzersterk begin kwamen zij uiteindelijk slechts 0,68 seconden te kort voor het brons en werden vierde.
Een dag later kijkt Groninger Adema alweer nuchter naar het resultaat. “Het is natuurlijk super balen, vooral omdat we zo dichtbij zaten. En telkens als iemand over het toernooi begint, schiet het wel weer even door je hoofd dat het niet gelukt is. Maar het wordt niet echt anders door er enorm mee te zitten. Ik probeer maar te bedenken dat we er in korte tijd in zijn geslaagd mee te kunnen doen met de beste drie boten. Dat geeft ook voldoening.”
Verwachtingen
De roeier van Gyas wist vooraf ook niet echt wat hij moest verwachten van de races in Plovdiv. Voor het WK voeren ze enkel de Holland Beker en de Slotwedstrijden samen. Op basis van hun snelle tijd van 6:16,24 bij de Holland Beker kreeg de ploeg – na aanvankelijke aarzeling bij de bond – alsnog goedkeuring richting Bulgarije af te reizen. “Die tijd was natuurlijk al best goed en ik kijk vaak naar mijn trainingstijden en die gaven ook vertrouwen. Maar bij zo’n WK is het altijd even de vraag hoeveel goede ploegen er zijn. Soms zijn het er drie maar het kunnen er ook zes of zeven zijn.”
Tactiek
Adema bekeek het toernooi dan ook maar stapje voor stapje. Per wedstrijd bedacht hij samen met zijn Aegir-ploeggenoot Twellaar de juiste strategie. Het leverde in de voorwedstrijd de indrukwekkende tijd van 6:09,52 op, twee seconden achter Litouwen dat een wereldrecord noteerde. “We hebben een aantal sterke races neergezet maar we wisten dat we in de finale iets nieuws moesten verzinnen. Als we hetzelfde zouden doen als in de eerdere wedstrijden, zouden we hoe dan ook niet verder dan de vierde plaats zijn gekomen. Daarom gingen we zo hard weg.”
Litouwen
Al snel bleek dat Frankrijk dezelfde strategie had. “We wisten toen eigenlijk al dat we hen niet zouden kunnen bijblijven. Groot-Brittannië deed zo’n goede push vlak voor de 1000 meter dat ook zij uit het zichtveld raakten. Toen hebben we onze pijlen op Litouwen gericht. We hebben er alles aan gedaan en het laatste stuk heb ik ook helemaal niet meer gekeken, maar helaas kwamen we net te kort.”
Blessures
De roeier, die dit jaar ook al een aantal keer hard uithaalde in de skiff, weet niet of het podium erin had gezeten als hij niet eerder met Twellaar was gaan roeien. “Misschien wel, maar de situatie was nu eenmaal niet zo simpel. Melvin stond lang niet in de picture bij de bond vanwege blessures. Hij had aanvankelijk als enige seizoendoel blessurevrij te roeien.”
Wisselingen
Dat hij van de skiff via de vierzonder naar de dubbeltwee werd gedirigeerd, vond Adema niet eens zo vervelend. “Ik heb inderdaad van alles geprobeerd en uiteindelijk bleek dit de beste optie. Het vele wisselen vond ik ook niet erg. Roeien is roeien en met de één klikt het nu eenmaal beter dan met de ander. Maar in welk boottype dat is, maakt weinig uit.”
Toekomst
Hij is er dan ook niet op gebrand ook volgend jaar met zijn mede-Groninger verder te gaan. Beiden zijn volgend jaar ook nog een jaar onder 23. “Natuurlijk sta ik daar voor open, maar je moet altijd maar zien hoe het loopt. Het hangt af van wat de bondscoach wil en je moet ook maar zien of een van ons niet achter blijft in de ontwikkeling. Maar als het leuk kan worden, ben ik erbij.”
©NLroei, 25-7-2017