Dit weekeinde is de 45e editie van Heineken Roeivierkamp. Opvallend is vooral de afwezigheid van bijna alle mannelijke bondsroeiers. Daarnaast komt de organisatie met een noviteit. Via een groot scherm zullen live real-time tijden en snelheden van de deelnemende boten getoond worden.
Bij de mannen zijn vijf Nederlandse ploegen met een zogeheten ‘Oude Acht’. Hierbij is Nereus de favoriet. De mannen van Diederik Simon bleken vorig weekeinde op de Theems gelijkwaardig aan de acht van Oxford. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat een van de andere vier Nederlandse boten het hen lastig kan maken. Uit het buitenland doen ploegen van Imperial College, Edinburgh University en Lubecker Rudergesellschaft mee. Combinatieboten doen net als bij de vrouwen dit jaar niet mee.
Bondsroeiers
Opvallend is dat er amper bondsroeiers meedoen aan het evenement. Ook dat was voorheen wel anders. Nereus had zo een acht op het water kunnen leggen met louter olympiërs die normaal gesproken geen probleem zou hebben gehad om de overwinning binnen te halen. Volgens bronzen medaillewinnaar bij afgelopen Olympische Spelen, Boaz Meylink, komt hun afwezigheid niet voort uit angst te verliezen van de andere Nereus-acht. “Dat speelt geen enkele rol. We laten het dit keer zitten omdat simpelweg teveel van ons met andere dingen bezig zijn, zoals studie, werk of co-schappen. Het zit er gewoon niet in een goede acht op het water te leggen.”
Nereus-acht
Het is een contrast met het sentiment net na de Olympische Spelen. Er was zelfs even sprake van het formeren van een complete Nereus-acht met olympische ervaring voor de Wereldkampioenschappen in Sarasota. Meylink: “Het klopt dat we dit hebben overwogen, maar uiteindelijk kwam het niet van de grond. Ik denk dat we hooguit drie keer met elkaar hebben geroeid.” Hij maakt zich geen zorgen dat de bondsroeiers pas te laat beginnen met trainen. “Zoals het er nu naar uit ziet, is iedereen eind mei met alles klaar. Het WK valt laat dit jaar, dus dan is er nog genoeg tijd om goed te trainen.”
Tweede plaats
De meest aansprekende bondsroeiers die meedoen zijn Kaj Hendriks en Harold Langen, die bij Triton trainen met een nieuwe generatie verenigingsgenoten. Ze zullen in de strijd om de tweede plaats moeten concurreren met Proteus, Vidar en Skadi. Allen lijken op papier enigszins gelijkwaardig. Opvallende afwezige is Laga, de laatste jaren altijd goed voor een grote groep sterke zware mannen. Hoofdcoach Susannah Chayes laat haar beste roeiers aantreden in de tweede divisie.
Vrouwen
Bij de vrouwen liggen er verrassend meer Nederlandse boten aan de start dan bij de mannen. Zes ploegen zullen tegen elkaar strijden, waarvan Nereus met olympisch kampioene Ilse Paulis op boeg en drie andere olympiërs aan boord (Jorritsma, Van Rooijen en Robber) favoriet is. Grootste tegenstand valt te verwachten van Orca, dat bij de Amstelbeker afgelopen najaar de Nereïden nog de loef kon afsteken. Ook Gyas legt een aardige ploeg neer. Skøll, Proteus en Triton zijn de andere drie ploegen. Allen met een Rio-ganger aan boord overigens.
Noviteit
De organisatie komt bij de vierkamp ook met iets nieuws. Voor het eerst zullen niet alleen real-time tijden maar ook snelheden van de eerste divisie-ploegen live te volgen zijn op een groot scherm bij de Berlagebrug. “Op televisieschermen op het balkon van Nereus zal ook een baankaart te zien zijn met waar de ploegen zich op dat moment begeven”, vertelt Peter Kolsters, oprichter van RowCoaching. “Op die manier wordt het veel leuker de wedstrijden te volgen, want je kan ook meteen zien hoe goed je ploeg ervoor ligt.”
Toeschouwers
De voormalige profcoach van Nereus en Laga is de laatste jaren bezig geweest software te ontwikkelen en wil dit komend jaar in de markt zetten. “We hebben het voor elkaar gekregen dat een tracker op de boot snelheden en tempo door geeft naar een beeldscherm die de coach op zijn fiets kan zetten. Op die manier kan hij of zij de snelheid van meerdere boten zien. Later hebben we bedacht dat dit ook voor toeschouwers een enorme meerwaarde kan hebben.” Het is dan ook de bedoeling dat het later dit jaar ook op andere wedstrijden te zien is.
Over deze techniek maakte RTL Z onlangs een item.
©NLroei, 10-3-2017