Komend jaar gaat het gewijzigde programma voor nationale wedstrijden van start. Dit is ook één van de agendapunten van de Algemene Vergadering van de KNRB die aanstaande zaterdag gehouden wordt. NLroei peilde de mening over de wijzigingen bij een aantal ervaren coaches. Vooral voor tweedejaars roeiers worden problemen gesignaleerd.
NLroei legde vorig jaar al uit wat deze wijziging precies inhoudt. Kort gezegd komt het erop neer dat in plaats van het tellen van klasserende overwinningen er wordt overgestapt op een puntensysteem, waarbij naast het behalen van blikken ook top-4 klasseringen in klassementen extra punten opleveren, net als deelname aan internationale wedstrijden. Doelstelling is het creëren van vollere velden en een snellere doorstroom richting de zogeheten Elite-categorie (voorheen SA). De Nieuwelingen-status wordt afgeschaft en er komen extra klassementsvelden voor vier-metten en dubbeltweeën.
Peter Wiersum, profcoach bij Skøll en stuurman van de Holland Acht:
“Er zitten een aantal goede veranderingen tussen. Dat er naast de skiffvelden extra mogelijkheden voor scullploegen komen, vind ik goed. Net zoals dat het ploeggemiddelde voortaan telt in plaats van de status van de beste roeier. Verder vind ik het mooi voor de kleine clubs dat het gestuurde-vier-veld voor eerstejaars erbij komt. Ik geloof alleen niet dat de veranderingen voor vollere velden gaan zorgen. Door alle nieuwe klassementen halen mensen minder klasserende blikken op dan een aantal jaar geleden, en dat is juist de reden dat het developmentveld vol loopt ten koste van de SA-nummers. Nu is het voorstel om de top-4 een extra punt te geven, top-6 was beter geweest. Zeker nu de vorig jaar behaalde extra punten nog niet tellen. De komende jaren blijft daardoor het developmentveld feitelijk vooral een ouderejaarsnummer. Vervolgens zijn er door het wegvallen van de Nieuwelingendivisie nu erg weinig mogelijkheden voor een gemiddelde tweedejaars. Die stopten we voorheen vaak in de 4+, maar dat veld wordt voortaan slechts eenmaal per weekend uitgeschreven.”
Johan Leferink, sinds 2012 coach van ouderejaars ploegen bij Euros:
“Voor een kleine vereniging zijn de extra klassementen erg goed. Met kleinere groepen kunnen wij sneller een competitieve vier maken dan een eerstejaars acht bijvoorbeeld. Dat er een klasse wegvalt, hoeft niet een al te groot probleem te zijn. Het Overgangsveld zal bijvoorbeeld ook wat zwakker worden omdat meer mensen gaan scullen. Wel zullen mensen vermoedelijk iets eerder gaan kiezen of ze écht willen wedstrijdroeien of niet, want in de marge mee roeien is er niet meer bij. Ik kan me voorstellen dat het voor een grotere vereniging lastig is wat je met een B-groep uit je middengroep doet. Een tweede vier heb je nu weinig te bieden. Ook ben ik wel benieuwd wat er nu gebeurt met verenigingsmores als SA-worden.”
Rogier Blink, tweevoudig olympiër en sinds kort ook profcoach bij Gyas:
“Ik denk dat de uitgangspunten, waaronder het verlagen van het niveau developmentveld, op zich prima zijn. Alleen pakken de compromissen die zijn gemaakt slecht uit. Maar ik constateer vooral dat de wedstrijdweekeinden veel te vol zijn en daar gaat dit plan met allerlei nieuwe velden niets aan veranderen. Volgens mij heb je wat dat betreft twee opties. Of je gaat al op vrijdagen beginnen met voorwedstrijden óf je gaat de wedstrijden van junioren en senioren splitsen. Want als er iets de laatste jaren enorm is gegroeid dan is het wel het juniorenroeien. Omdat zij twee keer per dag de baan over moeten, neemt dat veel tijd in beslag, tot K-finales aan toe. Het is jammer dat het studentenroeien daarvoor nu opdraait. Dat gebeurt al genoeg, zoals bij het extra budget dat op vorige bondsvergadering voor de junioren is vrijgemaakt. Dat kost een vereniging als Gyas 4000 euro per jaar. Het wegvallen van de Nieuwelingenstatus kan je pragmatisch oplossen door SA4+ uit te laten schrijven en/of de Overgangsacht. De tweede groep middengroeproeiers gaat dan – al dan niet in combinatie met andere verenigingen – meer achten.”
Susannah Chayes, profcoach bij Laga en voormalig bondscoach:
“Ik voorzie problemen voor tweedejaars roeiers. Mijn ervaring is dat een groep jonge roeiers ook later nog fysiek doorgroeien. Deze roeiers moeten wel een veld hebben waar ze doorheen moeten kunnen op weg naar beter. De succesvolle hoofdcoach van de Britten, Jürgen Grobler, zei het heel goed: ‘It’s important that they learn how to win’. Dus niet alleen maar in een vol veld achteraan varen, maar ook mee kunnen doen om de winst. Ik mis in het plan wat dat betreft de mening van coaches. Zij zijn degenen die ervaring hebben met het opleiden van wedstrijdsporters en zijn bezig met het helpen opbouwen van een gezonde vereniging.”
@NLroei, 18-11-2016