Het was een noviteit. Voor het eerst werden tijdens de Asopos Najaarswedstrijden ook de nationale kampioenschappen voor grote (verenigings)boten gehouden. De initiatiefnemer ervan – de roeibond – gaat de nieuwe opzet direct evalueren. Dit NK was wat kleurloos.
De nieuwe opzet kan in potentie leuke ploegen brengen. Minder ervaren roeiers zouden zo kunnen leren van hun olympische voorbeelden binnen hun club, wat dan weer tot spannende races tussen verenigingen moet leiden.
Spanning
Op zeer kleine schaal waren deze interessante ploegen ook op de Bosbaan te vinden en hoewel de velden behoorlijk klein waren, leverde het wel vaak spannende races op. Björn van den Ende probeerde zijn zware vier van Skøll naar grotere hoogte te brengen, maar moest toezien hoe op de finish uiteindelijk Vidar met de winst en de titel aan de haal ging.
Junioren
Interessant was ook de krachtmeting bij de vrouwendubbeltwee, waar twee junioren de overwinning grepen. Karolien Florijn stapte voor de gelegenheid in de boot met het pas 15-jarige supertalent Isabel van Opzeeland en versloegen onder andere de stuk ervarener Baukje Zaaijer en Ymkje Clevering van Gyas, die vlak voor de finish zelfs kopje onder gingen.
Toproeiers
Toch was er weinig te merken van een nationale titelstrijd. De handvol toproeiers viel niet op tussen de grote horde competitieroeiers en selectanten voor de komende eerstejaars wedstrijdploegen. Enkel een podium voor de huldiging van de medaillewinnaars en blikken die werden uitgereikt door het bondsbestuur deden vermoeden dat er meer aan de hand was dan tijdens eerdere edities van het evenement.
Timing
Wedstrijdleider Hidde van der Horst had echter wel rekening gehouden met het lage aantal inschrijvingen. “We kregen vorig jaar het verzoek van de roeibond om ook de NK erbij te organiseren en daar zeg je natuurlijk geen ‘nee’ tegen. We hebben weinig hoeven te veranderen. Alleen de botenweging kwam er als verplicht onderdeel bij. Maar met de Head of the Charles die gelijktijdig wordt gehouden en de Tromp Boat Races van vorige week is de timing niet bepaald goed.” Veel coaches gaven ook aan moeite te hebben met de afstand van 2000 meter terwijl nu vooral op duurconditie getraind wordt.
Onwetendheid
Bondscoach voor de junioren Ronald Florijn, die actief was langs de kant, meent dat de beperkte animo van roeiers en coaches vooral voortkomt uit onwetendheid. “Als je de wedstrijd door Nereus had georganiseerd, was het veel groter geweest. Ik heb ook niets zien langskomen op Facebook of Twitter. Het had prima groter aangepakt kunnen worden, in het buitenland werkt deze opzet ook.”
Promotie
Verantwoordelijk bestuurslid IJsbrand Haagsma beaamt dat er weinig is gedaan aan promotie. “We hebben met de bond nu eenmaal een kleine organisatie met weinig capaciteit.” Van der Horst zegt dat wel contact is gezocht met verenigingen. “Maar op of ze dan ook vervolgens komen, hebben we geen invloed. Mijn inschatting is dat men ook naar elkaar kijkt. Dus dat als bepaalde verenigingen niet inschrijven, anderen dat ook niet doen.”
Concepten
Haagsma zegt na te willen blijven denken over de opzet van een NK Groot. “Waarschijnlijk spreekt dit nog niet goed genoeg aan. Maar we hebben afgelopen vijf jaar ongeveer drie of vier verschillende concepten gehad en bij alles was wel een kritische noot te plaatsen. Vanwege het drukke internationale programma was het onmogelijk de toppers mee te laten doen als de wedstrijd midden in het seizoen was gehouden. Maar volgend jaar is die kans er weer wel.”
Evaluatie
Voor de Asopos Najaarswedstrijden lijkt daarmee het lot bezegeld, al wil Haagsma zover nog niet gaan. “We gaan het eerst uitgebreid evalueren en graag hoor ik van de verenigingen waarom ze niet zijn gekomen. Op basis daarvan beslissen we verder. Dat gaan we wel snel doen. Vóór 1 december moeten we eruit zijn.” Vandaag wordt alleen nog de nationale titel in de acht vergeven.
©NLroei, 23-10-2016
Beste leden van het KNRB-bestuur,
De woorden van Ronald Florijn klinken in mijn hoofd alsof ze met een Amsterdams accent worden uitgesproken. Wederom een goed stukje verheerlijking van de capaciteiten van 020. In tegenstelling tot Florijn denk ik niet dat Nereus van dit evenement een succes van had kunnen maken. Het gebrek aan inschrijvingen is géén onkunde van Asopos, maar van de KNRB zelf. Ik zal uitleggen waarom ik denk dat jullie er niet in slagen om een succesvol NK te laten organiseren.
Volgens mij zouden alle roeiers graag Nederlands Kampioen zijn, als er maar waarde aan die titel toegekend wordt. Jullie zijn er door de jaren heen uitstekend in geslaagd om nationale titels uit te hollen tot een soort ‘best-of-the-rest’ niveau. Dat komt doordat de bondsroeiers niet (verplicht) meedoen. Ook is er veel onduidelijkheid over wanneer in het jaar de titelstrijd plaats vindt. Dat laatste geldt met name voor het NK-groot. Dit jaar moest je ook nog eens als vereniging starten, dat is op zich wel leuk, omdat het spannende races op kan leveren, maar het zorgt ook dat niet de allerbeste ploegen aan de start liggen.
Afgelopen zaterdag zijn wij Nederlands Kampioen geworden in de 4-. Misschien dat jullie dat niet eens weten? Nou doet het ook niet heel erg ter zake, want het is een uitgeholde titel. Ik wil toch zeggen dat ik tevreden ben dat we gewonnen hebben van de ploeg van Skoll, daarin zat veel individuele kwaliteit. Maar we misten de bekende namen van Nereus. Daarnaast had Njord ook wel een boot kunnen vullen waar we graag tegen hadden geraced, datzelfde geldt voor Orca en Gyas en eigenlijk voor iedere vereniging die op de Amstelbeker een acht had liggen.
Volgens mij zijn er voor een succesvol NK maar een paar dingen nodig;
– Deelname van de toppers
– Vast moment in het jaar
Alle andere dingen doen niet ter zake. Als roeier wil ik me meten met de besten. En in de strijd om de landstitel zijn dat de leden van het ANRT. Ik kan me niet voorstellen dat andere roeiers daar anders tegenover staan.
Volgens mij doen deze roeiers wat de bond hen verteld dat ze moeten doen. Dus is hun deelname niet moeilijk te bewerkstelligen.
Wat betreft het moment in het jaar, kies een wedstrijd en hou daaraan vast, dan komt de rest vanzelf. Mijn advies; de Koninklijke Holland Beker. Ik zal dat even toelichten;
– De KHB is in het korte baan seizoen, dan kunnen coaches en roeiers een 2k-race makkelijker in hun schema inpassen, sterker nog, waarschijnlijk staat deze er al in…
– De KHB is op voldoende afstand van het NK-klein, dan kunnen ploegen samen trainen.
– Op de KHB kan je ook een vette pot starten, als je geen ploeg hebt kunnen regelen, namelijk het hoofdnummer.
– Misschien komen er zelfs wel internationale ploegen om uitgedunde velden wat aan te vullen, het is immers een reeds gevestigd evenement op de internationale wedstrijdkalender.
Succes met het evalueren en de groeten uit Tilburg.