Coach Liselot Lodewick blikt terug op een geslaagde regatta voor haar Maastrichtse ploeg. De vier met stuurvrouw van Saurus liet opnieuw zien dat de zuidelijkste vereniging sterke eerstejaarsvieren voorbrengt. Tussen vroege spanning en een overtuigend slot richtten de roeisters zich vooral op het eigen kunnen.
“De voorwedstrijd was eigenlijk het spannendst”, vertelt Lodewick. “Dat we dan op één honderdste van een seconde verliezen is wel jammer.” Het grootste deel van die race ging de strijd tussen de ploegen van Vidar en Saurus, tot de vier van Argo opeens naar voren schoof. Het ritme van Argo was al de hele race constant en dat betaalde zich in de slotmeters uit. De ploeg van Saurus werd aan het einde achterhaald en verloor de eerste plek met 0,01 seconde verschil.
Desalniettemin was de tweede plek in de voorwedstrijd genoeg om door te stromen naar de finale. Het was vooral een waarschuwing. “Op het allerlaatst ingehaald worden door een ploeg waar je eerst helemaal niet mee bezig was, is toch wel jammer.” Om te zorgen dat haar ploeg zich niet nog een keer zou laten verrassen, werd er uitgebreid nabesproken, maar vooral niet veel veranderd.
Eén-na
Tussen de races richtten de roeiers en coaches zich vooral op het mentale aspect van de finale, want fysiek was de ploeg al waar ze moest zijn. Bovendien was de gevaren tijd nog steeds de één-na-snelste van het veld. Er werd vooral herhaald wat er eerder in het seizoen werd geoefend. Lodewick: “We zijn hier elke dag mee bezig, dus we willen gewoon de beste race varen ongeacht wat de tegenstanders doen.”
Dat zo’n ‘beste race’ goed kan zijn voor het erevlot, werd twee weken geleden nog bevestigd. Bij de ZRB pakte de ploeg namelijk de volle 10 punten. Dat was merkbaar volgens Lodewick. “We stonden in de top drie van het klassement en hadden al enkele wedstrijden gewonnen. Zoiets geeft vertrouwen.”
800 keer
Lodewick benadrukte vooral dat ze zich niet moesten laten verrassen op de tweede helft van de race. “Die derde 500 meter is misschien wel het zwaarste”, licht ze toe, “dus daar moet je als ploeg durven toeslaan.” Door meer op je eigen ploeg te focussen, neem je op die manier het heft in eigen handen.”
Dat accent heeft geholpen. Haast moeiteloos kwam Saurus als eerste over de finish. Met een verschil dat ruim achthonderd keer groter was dan de voorwedstrijd – 8,07 seconden, won de ploeg uit Maastricht de klassementswedstrijd.
Onstuimig
Aangezien de roeisters eerder al beginnelingen af waren, hoefde er op zondag in principe niet gestart te worden. Toch schreven ze zich in om nog een keer van de baan af te mogen. De eerstejaarsploeg startte samen met enkele middengroepers in de elite-acht.
Dat was vooral omdat het leuk is om een ander nummer te starten. Toch zat er nog een bijkomend voordeel aan: oefenen met wind en golven. Het water van de WAB is namelijk veel onstuimiger dan de Limburgers gewend zijn. Op het eigen water aan de Zuid-Willemsvaart in Maastricht, is er namelijk nauwelijks wind of golven. “Ideaal om op te roeien, maar absoluut geen goede voorbereiding voor de Willem-Alexanderbaan”