Finn Florijn: ‘Ik wil alles meepakken en meemaken’

Interview

Vandaag gaan in Varese de Europese kampioenschappen van start. Een opzienbarende Nederlandse inschrijving is die van de pas 21-jarige Finn Florijn in de skiff. Ondanks dat hij sinds de zomer van 2019 geen officiële wedstrijd roeide, verdrong hij Amos Keijser van die positie. Dit weekeinde neemt hij het op tegen de absolute wereldtop.

Anderhalf jaar geleden mocht Florijn op basis van zijn fysieke capaciteiten als zogeheten ‘meetrainer’ aanhaken bij de nationale equipe. Belangrijkste wapenfeit was tot op dat moment de bronzen medaille met de mannenacht bij de wereldkampioenschappen voor roeiers onder de 23 jaar. De Olympische Spelen waren op dat moment  gepland voor minder dan een jaar verder en alle boten leken wel zo’n beetje definitief geformeerd. Nog sterker: zeker de scullboten lagen op dat moment op medaillekoers, dus de kans op olympische deelname was minimaal.

Meedoen
Desondanks pakte Florijn deze kans met beide handen aan. “Het is een groep van heel hoog niveau dus ik wilde ook gewoon alles meepakken en meemaken. Daar zou ik sowieso veel van opsteken. Het begin was ongekend zwaar. Ik ben simpelweg exact hetzelfde gaan doen als zij, dus meteen net zoveel kilometers en intensiteit. Ik ben gestopt met mijn opleiding en ben gaan trainen, eten en rusten. Geen bijster interessant leven, maar het heeft me wel wat opgeleverd”, stelt hij nu.

Reizen
Vooral de eerste maanden waren overleven. “Het heeft denk ik een half jaar geduurd voordat ik het idee had dat ik het schema eindelijk goed kon verteren. Vooral het reizen kostte energie. We moesten elke ochtend om 7:50u in de skiff ergens langs de Amstel zijn. Ik wilde per se niet te laat komen, dus nam dan voor de zekerheid ook nog een trein eerder. Daardoor was ik continu bekaf. Vijf maanden terug ben ik verhuisd naar Amsterdam. Dat scheelt enorm in mijn herstel.”

Hoogtestage
Vorig seizoen liet de zoon van tweevoudig olympisch kampioen Ronald Florijn ook nog eens de kans om Europees kampioen te worden in de leeftijdsklasse tot 23 jaar schieten. Het was een van de weinige wedstrijden die vanwege corona door konden gaan. “Tegelijkertijd ging de mannenploeg op hoogtestage naar Obertraun. Ik mocht kiezen. Als ik naar de spelen zou gaan, zou die hoogtestage nu pas mijn eerste keer worden en aangezien mensen er nogal wisselend op kunnen reageren zou dat heel onhandig zijn. Van een tweede keer gaan, heb je veel meer profijt.”   

Trainingspartners
Zijn alles of niets aanpak werd een paar weken terug beloond toen hem werd medegedeeld dat niet Amos Keijser – die Nederland met een zevende plaats niet onverdienstelijk vertegenwoordigde bij vorig EK – maar hij de EK mocht starten in de skiff. Onderlinge trainingsresultaten wezen erop dat hij de bovenliggende partij was. “Op zich zag ik het wel aankomen, maar je weet natuurlijk nooit hoe de coaches erover denken. Onderling was het wel even gek, want we trainen nog steeds veel samen. We gaan gelukkig goed met elkaar om en zie Amos nog steeds als vriend en trainingsgenoot.”

Tokyo
Uiteraard hoopt de Leidenaar dat hij ook na dit toernooi de Nederlandse skiffeur blijft en straks mag deelnemen aan de Olympische Spelen. Stef Broenink plaatste deze boot bij vorig WK al. “Ik hoop dat dit een opmaat is richting Tokyo. Of dat in de skiff is maakt me verder niet uit, ze mogen we ook in de dubbeltwee of dubbelvier opstellen wat mij betreft. Dat klinkt misschien verrassend maar dit was op zich ook niet per se verwacht.”

Zeidler
Dat hij het bij zijn eerste wedstrijd sinds 2019 moet opnemen tegen toppers als de Duitse wereldkampioen Olivier Zeidler en de vice-olympisch kampioen Damir Martin maakt hem verder niet uit. “Ik vind het eigenlijk wel leuk en motiverend. Dan weet ik meteen waar ik sta. Ik zeg heus niet dat ik meteen wel even ga winnen, maar als ik aan de start lig ga ik daar wel voor. Of dat reëel is zien we na afloop.”

Wind
Hij focust zich vooral op wat hij zelf in de hand heeft. “Fysiek sta ik er goed voor en mijn snelheid is hoog. De uitdaging zit er vooral in dat ik kalm blijf en ontspannen blijf roeien. Dan ga ik harder. Maar ik weet natuurlijk nog niet of me dat nu al lukt. Momenteel staat er veel wind. Ik vind het prima als dat nog even aanhoudt. Daar kan ik goed mee omgaan.”

De wedstrijden zijn live te volgen via Worldrowing. De races beginnen om 9:30u en de eerste Nederlandse ploeg (Corné de Koning en Annika van der Meer) start om 10:00u. Het precieze tijdschema is hier te vinden.