Voormalig bondscoach Kris Korzeniowski zei het ooit zo: “Als je een oude fiets en een toeter hebt, ben je in Nederland een roeicoach”. De roeibond wil nu een einde maken aan beunhazerij door coaches. Daarvoor is een licentiesysteem bedacht. Het is de bedoeling dat alleen coaches die aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen een akte krijgen. Vanavond komt het voorstel aan de orde bij de algemene vergadering van de KNRB. Jeroen Brinkman van de Stichting Roeicoach is ontstemd. De stichting is een opleider van roeicoaches tot niveau 4, het lijkt erop dat zijn instituut kan worden opgeheven. Want de KNRB wil alleen licenties verstrekken aan coaches die een opleiding bij de KNRB hebben gevolgd.
“Het is een goede zaak dat de roeibond de kwaliteit van de coaching wil verbeteren. Een middel daarvoor kan het licentiesysteem zijn. NOCNSF heeft een uniform systeem voor alle sporten, maar de roeibond gaat tegen de stroom in en kiest een eigen route. Belangrijker is echter het punt dat de bond alleen de door zichzelf opgeleide coaches een licentie wil geven. Daarmee vervalt feitelijk de erkenning van eigen coachopleidingen van verenigingen en die van de stichting Roeicoach”, aldus Brinkman.
Bekwaamheid
Het is hem een doorn in het oog dat de opleiding er kennelijk toe doet, terwijl kandidaten ook gewoon geëxamineerd kunnen worden. “Bij het NOCNSF-systeem gebeurt dat ook, daar gebruikt men een zogeheten proeve van bekwaamheid, die is voor iedereen hetzelfde. Op die manier maakt het niet uit wie de coach heeft opgeleid.” Als dat plan wordt doorgezet, moeten de circa 500 coaches die bij zijn stichting zijn opgeleid, terug naar de schoolbanken.
Een brief over de licenties van Stichting Roeicoach aan de KNRB is hier te vinden.