Voorbeschouwing EK onder 23 jaar: volop medaillekansen

Voorbeschouwing

Morgen is het dan eindelijk zover. Voor het eerst sinds lange tijd is er eindelijk een (internationale) roeiwedstrijd. In Duisburg gaan dan de Europese kampioenschappen voor roeiers onder de 23 jaar van start. Nederland stuurt maar liefst veertien ploegen, waarvan een behoorlijk aantal ook medaillekansen heeft.

Al is dat laatste nog behoorlijk lastig te voorspellen, omdat er niet zoals normaal een heel seizoen aan vooraf ging. Het is dus gissen zijn welke roeiers goed in vorm zijn. Wie heeft er bijvoorbeeld in de coronatijd goed doorgetraind en welke landen konden het ploegroeien snel oppakken? Het lijkt er in elk geval op dat de tegenstand serieus is. Ruim 30 Europese landen reisden af naar Duitsland.

Wereldkampioenen
Het grootst aantal kanshebbers op eremetaal voor oranje zit bij de vrouwen. De vierzonder met twee wereldkampioenen uit de acht van vorig jaar (Iris Klok en Lisa Goossens) lijken misschien wel de beste papieren te hebben van de Nederlandse groep. Een aantal weken geleden verloren zij vanwege een rugblessure de belangrijke Jessy Vermeer, maar met haar vervangster Susan Temming lijkt de ploeg van slagvrouw Eve Stewart inmiddels de snelheid weer hervonden te hebben. Rusland en Roemenië zijn vermoedelijk ook sterk.

Dubbelvier
Ook de dubbelvier zal hoge ogen moeten kunnen gooien. Lisa Bruijnincx en Fien van Westreenen werden vorig jaar al wereldkampioenen bij de junioren en zitten nu wederom in een sterke boot. Met Femke Paulis en Nika Vos zijn deze vrouwen weliswaar wat kleiner van stuk, op elkaar ingespeeld zijn ze zeker. Twee jaar terug wonnen drie van deze vrouwen al samen brons bij de wereldkampioenschappen voor junioren. Concurrentie komt onder andere van Duitsland en Zwitserland.

Zeidler
De derde vrouwenboot met kansen is de dubbeltwee van Isabel van Opzeeland en Benthe Boonstra. Deze twee lijkt goed te klikken en ook zij moeten vooraan mee kunnen varen. Roemenië is echter topfavoriet. Zij leggen de boot neer die vorig jaar al zilver won bij het senioren WK in Linz. Andere tegenstand komt uit Duitsland. In die laatste boot zit onder andere Marie-Sophie Zeidler, de zus van skiffwereldkampioen Olivier Zeidler.

Van de Vliet
Lichtgewicht skiffeuse Femke van de Vliet pakte vorig jaar in Sarasota al zilver in de dubbeltwee en moet ook dit jaar in staat zijn om mee te kunnen doen voor de medailles. De roeister van Triton raakte in de voorbereiding echter flink geblesseerd na een val van de fiets en zit pas sinds kort weer in de boot. Daarnaast zijn er meerdere kapers op de kust. Oostenrijk, Ierland, Italië, Rusland en Roemenië sturen allen roeisters die internationaal al medailles hebben gewonnen.

Prioriteitsboot
Bij de mannen zijn de ogen gericht op de prioriteitsboot dubbelvier. Met Wietse Morreau, Wibout Rustenburg en Olav Molenaar heeft de boot in elk geval genoeg vermogen aan boord. Aan slagman Joris Moerman de taak om het ritmisch voor te slaan. Vanwege een blessure van Molenaar roeide de boot nog maar weinig met elkaar, dus de snelheid inschatten van deze boot is lastig. Maar met drie medaillewinnaars van vorig jaar uit de acht zou succes zeker haalbaar moeten zijn.

Acht
Een ploeg die nog wel eens goed kan verrassen is de mannenacht. Deze boot werd achter de dubbelvier geselecteerd en heeft duidelijk minder kracht, maar roeit daarentegen uitstekend samen. Tijdens gezamenlijke sparsessies kwamen zij vaak naar voren als een van de snelste boten. Daarbij zijn de grotere nummers bij deze toernooien vaak iets minder bezet en dit jaar zeker omdat grootmacht Groot-Brittannië niet aanwezig is.

Lichtgewichten
Een tweede vraagteken is de lichte dubbeltwee van David van Velden en Obbe Tibben. Op papier absoluut een medaillekandidaat. Tibben greep vorig jaar op een haar na naast de wereldtitel in Sarasota en Van Velden staat te kent als een toptalent met extreem veel vermogen. Bij de trials voor de Europese kampioenschappen in Polen bleken ze echter duidelijk een maat te klein voor het Leidse duo Ward van Zeijl en Bart Lukkes. Zijn ze nu beter in vorm?

Junioren
De andere ploegen zijn in Duisburg vooral om ervaring op te doen, al zou een niet-olympische nummer met weinig inschrijvingen zoals bijvoorbeeld de lichte vrouwen dubbelvier wellicht nog voor een medaille kunnen zorgen. Opvallende ploeg is echter nog de dubbeltwee met Guus Mollee en Hidde Lycklama. Deze roeiers zitten in de bijzonder sterke juniorendubbelvier, maar omdat deelname aan het EK voor hen verre van zeker is, mogen zij nu ook afreizen naar Duisburg.

De voorwedstrijden zijn morgen vanaf 9:00u hier live te volgen.

De crowdfunding voor het seizoen ’20/’21 is begonnen! Draag ook bij aan NLroei, dat kan hier, alvast bedankt!