Gedoe tussen bond en sporters om vertraagde vlucht

Kort

De roeiers van de nationale equipe en de roeibond hebben een klein financieel conflict. Na afloop van de eerste wereldbekerwedstrijden in Belgrado ondervond de selectie een langdurige vertraging op het Servische vliegveld waarvoor reizigers een schadevergoeding konden aanvragen. De vraag is nu wie het meest recht heeft op dit bedrag: de roeiers zelf of de KNRB, die de tickets betaalde?

De jaarlijkse crowdfundig is gestart: steun NLroei. Dat kan hier!

Gisteren meldde belangenvereniging voor topsporters – NL Sporter – op hun Facebookpagina dat zij onlangs een groep sporters hebben bijgestaan die vertraging ondervonden bij hun vliegreis na een toernooi en daarvoor geen compensatie ontvingen. Navraag bij diverse roeiers leert dat deze zaak de roeibond betrof.

Team
Technisch directeur Hessel Evertse laat desgevraagd weten dat er inderdaad gedoe was na afloop van de wereldbekerwedstrijd in Belgrado. “Mijn standpunt hierin is vrij simpel. We zijn één team en we reizen als één team. Dat betekent dat zowel tegenvallers als meevallers ten laste vallen van het team. Het gaat weliswaar om individuele reizigers, maar die zijn verenigd in het nationale roeiteam. De roeiers hebben allen een stipendium (inkomen vanuit NOC*NSF) en die maandag stond ook gepland als reisdag. Ik vind het dan logisch dat dit bedrag terug naar het team gaat.”

Meevaller
De bondsbaas benadrukt dat het geld niet in de algemene kas van de bond belandt. “Zo’n meevaller komt ten goede van het team. We gebruiken het bijvoorbeeld om ook de tweede acht naar Luzern te kunnen laten gaan of de lichte dubbelvier naar Glasgow. We zijn niet star. Bij de wereldkampioenschappen onder 23 jaar in Poznan gebeurde hetzelfde, maar daar krijgen de roeiers het wel gewoon terug. Dat zijn roeiers zonder stipendium die een eigen bijdrage betalen. Die komt zodoende te vervallen.”

Handtekening
Evertse is verrast door het bericht van NL Sporter. “Voor zover ik weet heb ik de Atlentencommissie van de roeibond mijn standpunt uitgelegd en zij leken dit te begrijpen. Later kreeg ik een email dat er alsnog onrust was ontstaan omdat onze reisorganisatie die de vergoeding moet terugvragen de handtekening van alle roeiers nodig had. Niet iedereen wilde die zetten. Ik heb daar per ommegaande op gereageerd, maar heb daar tot nog toe niets op gehoord.”

Conflict
Rogier Blink, voorzitter van de Atletencommissie, wilde niet uitgebreid ingaan op de situatie. “We zijn in overleg en dan wil ik er niet met de media over praten.” Er was volgens de ex-international ook geen sprake van een conflict. “Er moet alleen nog een verdeling worden afgesproken.”