Voorbeschouwing Wereldbeker Poznan

Voorbeschouwing

Vandaag gaan in het Poolse Poznan de tweede wereldbekerwedstrijden van het jaar van start. Waar de Nederlandse equipe de beste boten thuislaat, is het voor een aantal sterke landen zoals Nieuw-Zeeland en Australië, de eerste echte krachtmeting.

Door de kwalitatief sterke velden – ook grootmachten als Groot-Brittannië en Duitsland doen mee – lijken de kansen voor Nederlands eremetaal beperkt. De meeste medaillekans is er voor para-duo Corné de Koning en Annika van der Meer. Sinds die laatste de plek heeft overgenomen van Esther van der Loos gaat het voor de wind met de ploeg van bondscoach Jan Klerks.

Paragoud
Bij de internationaal belangrijk geachte pararegatta in Varese roeide het tweetal naar een gouden medaille. Wat dat precies waard was, zullen zij dit weekeinde te weten komen, want voor het eerst sinds de Paralympische Spelen komen de Britse winnaars van het goud in actie. Polen en Oekraïne zijn sterke outsiders.

Dubbelvier
Met de doorbraak van een aantal sterke talenten heeft Nederlands sinds lange tijd weer een dubbelvier van formaat. Bij de EK roeide het kwartet van Niki van Sprang, Abe Wiersma, Koen Metsemakers en Freek Robbers nog maar kort met elkaar en eindigden ze op de zesde plek. Dat biedt kansen, zeker nu Europees kampioen Litouwen de tweede wereldbeker aan zich voorbij laat gaan.

Outsiders
Het is maar de vraag of Nederland hiervan kan profiteren omdat Wiersma wegens studieverplichtingen thuis moest blijven en wordt vervangen door Amos Keijser. Het thuisroeiende Polen is nu favoriet met Groot-Brittannië op een tweede plaats. Nederland geldt samen met Noorwegen als outsider en dat geldt ook voor Duitsland en Australië. Deze nummers 1 en 2 van Rio de Janeiro hebben een compleet nieuwe bemanning.

Uittenbogaard
De tweede boot die in de buurt van het podium kan komen is de twee van Dirk Uittenbogaard en Bo Wullings. Wullings roeide eerder met Lex van den Herik naar een zesde plek bij de EK, maar heeft zijn maatje (voorlopig) moeten afstaan aan de sterkte U23-acht. Voormalig Holland Acht-roeier Uittenbogaard, die vanwege studieverplichtingen dit jaar niet bij de bond traint, is een goede vervanger.

Medailles
Een medaille zal echter lastig te behalen zijn met de zilveren en bronzen EK-boten (Frankrijk en Servië_ aan de start. Let ook op Nieuw-Zeeland, want hoewel de fabuleuze ‘Kiwi-pair’ de riemen aan de wilgen hebben gehangen, lijken zij met Thomas Murray en James Hunter uitstekende vervangers te hebben gevonden.

Broenink
Skiffeur Stef Broenink heeft tot nog toe nog zijn imponerende race in Luzern van vorig jaar nog weinig vervolg kunnen geven. In Polen zal hij extra ervaring op willen doen. Een finaleplek wordt lastig, want met Damir Martin (zilver bij de Olympische Spelen), de boomlange Cubaan Angel Fournier Rodriguez en de sterke Wit-Rus Shcharbachenia lijken drie plekken al vergeven.

Finaleplek
Veel ogen zullen ook gericht zijn op de Nieuw-Zeelandse skiffeur Robert Manson, die als opvolger van Mahe Drysdale een helse klus wacht. Tel daar nog eens de winnaars van de eerste wereldbeker Nico Stahlberg en U23-wereldkampioen Tim Ole Naske bij op en de finale is ruimschoots vol. Broenink heeft een aantal van dit type mannen echter eerder ook al verslagen, dus wie weet kan hij weer verrassen.

Eigen gelegenheid
Naast deze bondsboten zijn er twee ploegen op eigen gelegenheid naar Poznan vertrokken. De dubbeltwee van Gerard van der Velden en Vincent Klaassens heeft het geluk in een veld te starten waar een aantal sterke ploegen ontbreken, maar met Noorwegen – inclusief tweevoudig olympisch kampioen Olaf Tufte – en Polen zijn er genoeg boten om de krachten mee te meten. Een finaleplek zou alsnog een sensatie zijn. Ook lichtgewicht skiffeuse Amber van Zomeren ontmoet een breed deelnemersveld.

©NLroei, 16-6-2017