Rosa Bas: ‘We gaan voor een clean sweep’

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

Met maar liefst acht ingeschreven ploegen was het vrouwen senioren A dubbelvierenveld een van de meest interessante velden van de gisteren gehouden Novembervieren. Orca bleek zoals verwacht het snelst en verbrak het baanrecord, dat vorig jaar met bijna dezelfde ploeg was geroeid, met 0,07 seconde.

Daarmee won Inge Janssen de onderlinge strijd van haar ploeggenoten waarmee zij afgelopen zomer de olympische zilveren medaille won. Carline Bouw kwam met Skøll uiteindelijk niet aan de start en Nicole Beukers moest met haar dubbelvier van Njord uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plaats. Ook olympisch kampioene Maaike Head kon samen met onder andere wereldkampioene onder 23 jaar, Marieke Keijser, de Utrechters niet bedreigen. Zij finishten als derde vlak achter het verrassend sterke Gyas.

Verstappen
Coach Reinder Nijhoff was vooral tevreden met het eerste deel van de race. “Het ging 2,5 kilometer lang supergoed. Daarna gooide een Max Verstappen in de Proteus-boot de deur dicht”, doelend op de vlak voor hen gestarte ploeg van Proteus-Eretes, die met olympiër Ellen Hogerwerf en slagvrouw Roos de Jong nog tot de favorieten werd gerekend, en het Orca bijzonder lastig maakte hen te passeren.

Clean sweep
Hoewel de Orcanen tevreden waren over de winst, hadden ze liever nog een groter verschil gezien. Bas zag de race vooral als opstap richting de voorjaarsklassiekers. “Dit is een erg leuke wedstrijd. Jammer alleen dat Nereus geen ploeg op het water had. Nu gaan we op naar de Heineken en de Head. We mikken op een clean sweep voor alle verenigingswedstrijden”, stelde zij met een knipoog richting de bordeauxrode Amsterdammers.

Skadi/Asopos
De verschillen bij de mannen in de vier-met waren bijzonder klein. Skadi/Asopos was de verenigingsploegen van Triton en Nereus net te snel af. “Het was lachen dat we op deze manier een bootje konden maken. We hebben anderhalf keer getraind en daarna lekker een stuk kunnen maaien”, liet Boudewijn Röell na afloop weten. Met de niet meer wedstrijdroeiende Meindert Klem op slag en de dubbel startende Thijs van Luijk had de boot een opvallende bemanning aan boord, wat hen uiteindelijk niet behoedde om de overwinning binnen te slepen.

Nereus
Waar de snelste vier van Nereus de winst niet kon pakken, maakte hun tweede ploeg wél indruk. Lex van den Herik, Bo Wullings, Haye Dijkstra en Rik Rienks roeiden in de Overgangscategorie slechts een kleine zeven seconden langzamer dan hun eerste boot. Ook de Nieuwelingendivisie ging naar de Amsteldijk, zij het met een nipt verschil. Het stond in schril contrast met de enorme zege van hun dubbelvier. Michiel Oyen, Robert Vicic, Abe Wiersma en Freek Robbers waren maar liefst ruim 20 seconden sneller dan de megacombi van Koen Metsemakers en co.

©NLroei, 7-11-2016