Vandaag 1 herkansing, 3 halve en 2 A-finales, eerste NLstart om 11:16u

Dagprogramma

De oranje roeidag begint met drie halve finales, vervolgt met een herkansing van de Holland Acht. En dan nog twee A-finales, met medaillekansen. Corné de Koning verzamelde al vier wereldtitels en kan daar vandaag een vijfde aan toevoegen. Martine Veldhuis heeft het goud niet zomaar voor het oprapen, maar een medaille lijkt voor haar binnen bereik.

Support NLroei, doe mee aan de crowdfunding ’22/’23, dat kan hier, alvast bedankt!

Gaande de toernooiweek kwam ze beter in vorm en haar coach Freek Robbers zinspeelde op een betere eindsprint. Hoe dan ook zal Veldhuis over de volle 2000 meter hard moeten gaan. Bij de EK werd de Nereusskiffeuse derde achter de Roemeense en Griekse die nu ook weer in de finale liggen. De Nieuw-Zeelandse Jackie Kiddle maakt als skiffeuse in Tsjechië een sterke indruk en won haar halve finale overtuigend voor de Griekse. Haar dubbelstart in de lichte dubbeltwee pakte gisteren niet zo goed uit, samen met Kennedey werd ze laatste in de halve.

Halve skiffs
Melvin Twellaar imponeerde in de kwartfinale en stelde zich daarmee kandidaat voor de wereldtitel. De Aegirroeier rekende al af met de regerend wereldkampioen en moet het vandaag opnemen tegen de olympisch kampioen Ntouskos (Griekenland) en de nummer twee van Tokyo: Borch uit Noorwegen. Karolien Florijn treft in haar halve finale voor het eerste de Australische Tara Rigney. Dat lijkt haar meest interessante en gevaarlijkste tegenstander want zij won evenals Florijn ook een voorwedstrijd.

Dubbel
Roos de Jong en Laila Youssifou zullen gas moeten geven, maar het bijbehorende pedaal zal niet helemaal ingetrapt hoeven te worden om de eindstrijd te bereiken. De Ierse dubbel won ook een herkansing, de Britse vrouwen werden deze week tweede achter de ongenaakbare Roemeense vrouwen.

Holland Acht
Het moet raar lopen als het stuntteam van Nederland de finale niet haalt. De acht van Holland moet twee (of drie) van de volgende landen achter zich houden: USA, China en het aan lager wal geraakte Duitsland.

Halve finales
11.16u Melvin Twellaar
11.36u Karolien Florijn
12.16u Roos de Jong en Laila Youssifou
Herkansing
12.45u Holland Acht
A-finale
13:05u Corné de Koning
15.19u Martine Veldhuis