1ejaars Argo: ‘Onze jongens hebben als boeren kolen op het vuur geschept’

Eerstejaars

Wedstrijden in het langebaanseizoen kenmerken zich niet alleen door grauw weer en ‘lange’ afstanden. De podiumplaatsen zijn bij uitstek voor de ploegen die zich op basis van strategie en stuurlijn onderscheiden. NLroei kijkt terug op de eerstejaarsvelden van de Head of the Amstel.

De langste wedstrijd van het (complete) eerstejaarsklassement gaat over acht kilometer op de meanderende Amstel. Stuurlieden kunnen hier voor het verschil zorgen. Ze maken de afstand niet persé leuker, maar wel minder lang. De voorgeschreven acht kilometer – gemeten over het hart van de rivier – zou zomaar korter kunnen uitvallen.

Thuiswedstrijd
Het is dan ook geen geheim dat een evenement als de Head voor de eerstejaarsploegen van Okeanos, Nereus en Skøll voelt als een thuiswedstrijd. De Amsterdamse verenigingen voeren het hele weekeinde vaak vooraan, maar wisten slechts enkele velden te winnen.

De eerstejaars vrouwen van Gyas waren door trainingsweekeinden bekend met het water. Ze behielden -ondanks een te ruime bocht- de koppositie in het klassement. Er was echter nóg een ploeg die zich thuis voelde op het Amstelwater: de lichte mannen van Argo verrasten met een gedeelde eerste plek.

Onbevaarbaar
De ploeg uit Wageningen heeft er sinds nieuwjaar al zeker drie Amstelweekenden opzitten. De Rijn, het thuiswater van Argo, was van oktober tot eind februari onbevaarbaar door de hoge stroomsnelheid van het rivierwater. Het alternatief was doordeweeks een stukje kanaal van 800 meter en in het weekeinde trainingskamp op andere roeiwateren.

Stuurvrouw Ashley Witte was al bekend met de Amstel en heeft de ploeg, volgens coach Hidde Hereijgers “uitstekend door alle bochten geleid”. Waar de ploeg op de winterwedstrijden met 22 seconden achteraan in het veld eindigde, zaten ze afgelopen zondag slechts 0,1 seconden achter koploper Proteus.  

Binnen de meetfout
Een verschil van een tiende is zo marginaal, dat de klokkers beide ploegen een eerste plek heeft toegekend. De tijdswaarneming van Hoesnelwasik liet overigens wederom te wensen over: sommige ploegen ontvingen pas na afloop van het blok hun tijd, anderen kregen een verkeerde eindtijd toegeschreven.

Voor Argocoach Hereijgers maakte dat de uitslag extra spannend. “De race zelf ging prima”, vertelt hij, “maar we hebben wel eens betere halen gezien.” De eerste plek lag daarom niet direct in de lijn der verwachting. “Eigenlijk hebben we niet zoveel veranderd sinds de winterwedstrijden.”

Boeren
Hereijgers is vooralsnog trots. Op z’n Wagenings blikt hij tevreden terug: ‘Onze jongens hebben als boeren kolen op het vuur geschept en acht kilometer lang constant doorgeploegd.’ Hij kijkt dan ook erg uit naar het kortebaanseizoen, maar richt zich eerst nog even op de Heineken-roeivierkamp. “Aankomend weekeinde moeten die kolen gaan vlammen.”

De ranking van het complete eerstejaarsklassement staat hier.