Roeier Janus Ooms kreeg ook huldiging op Museumplein

Algemeen

Het is een bekend fenomeen: een massale huldiging op het Museumplein om het kampioenschap van Ajax te vieren. Gisteren stond het bekende plein weer vol met in rood en wit gehulde voetbalfans. Er was een tijd dat roeiers zich er massaal voor een huldiging verzamelden. Sterker, roeien had ooit de primeur.

In 1892 gebeurde dat, na een bijzondere zege van skiffeur Janus Ooms in Henley. Hij won de Diamnond sculls. Toen al, of zeker toen, was dit een strijd tussen de beste roeiers ter wereld. De dag na thuiskomst werd in zijn woonplaats een grote huldiging georganiseerd, dat meldt de website sportgeschiedenis.nl met een schitterend verslag van de huldigingsdag.

Buitengewone levendigheid
Het blad HP/De Tijd schreef: “Lang vóór het uur van aankomst van den champion-roeier, te 7 ½ uur, aan het Centraal-Station, was er in de stad eene buitengewone levendigheid op te merken, die grooter werd naar gelang men meer het station naderde, waar het zwart zag van de menschen. Een onafzienbare file van rijtuigen, waaronder eenige met vierspannen, stond voor het station opgesteld.”