Zuiderbuurjongen Boris Taeldeman pakt EK-zilver: ‘hard stampen’

Algemeen

De Nederlandse junioren lieten de EK om examentechnische redenen schieten. De Belgen gingen dit weekeinde wel naar Varese, maar slechts met één boot. De trip naar Italië leverde skiffeur Boris Taeldeman bijna de Europese titel op. Alleen de Brit Marcus Chute was (ruim) sneller dan de pupil van coach Jonas Deconinck. Op zijn beurt bleef de Belg met tweehonderdste seconde de Fransman Pierre Molins voor die derde werd.

Houd NLroei open, de enige Nederlandstalige roeinieuwssite! Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier, ook Vlaamse euro’s zijn welkom. Alvast bedankt!

Taeldeman had gisteren in de finale geen goede start. “ik had een boei geraakt. En probeerde vervolgens telkens hardere slagen te doen, om het toch maar te proberen, maar dacht dat het tevergeefs zou zijn. Aan de 1250 dacht ik: ‘het is nu of nooit’. Toen ben ik echt heel hard begonnen met stampen en merkte ik dat ik dichter kwam bij de Zwitser, vervolgens ben ik erover gegaan. En met 500 meter te gaan heel hard begonnen met sprinten, omdat ik het niet wilde afgeven. Toen merkte ik dat ik ook met de Fransman gelijk lag en heb ik er echt alles uitgehaald om hem te proberen verslaan, het verdict was 0,02 seconden”, aldus Taeldeman.

De Roemenen waren het meest succesvol, dat land won drie gouden medailles, eentje van zilver en eentje van brons. De Grieken grepen drie keer goud. In totaal pakten 14 van de 29 deelnemende landen een medaille mee. De equipe van Oekraïne nam drie medailles mee, zilver en twee bronzen.

Alle uitslagen van de finales staan hier.