WK18: vrouwen 4e en 5e, mannen 7e met record van dubbel

Kort

De vrouwenacht werd zojuist vierde. Zoals verwacht waren de USA en Australië sneller, maar Canada roeide opzienbarend hard. Vanwege de weersomstandigheden had de ‘eerlijkheidscommissie’ ingegrepen en zijn de best geplaatste ploegen op de banen 5 en 6 gelegd. Als er inderdaad nadeel was, dan lag Canada op de matige boei 2. Het hinderde ze niet om onder andere het goed gestarte Nederland (boei 4) te achterhalen en zelfs Australië (uiteindelijk derde) te passeren. Nederland kon nog wel het taaie Roemenië van het lijf houden.

Het gaat goed met de donatie-actie (inmiddels bijna 3000 euro binnen!) maar we zijn er nog lang niet, steun net als onder anderen Wouter Weerheijm NLroei, doneren kan hier.

Roos de Jong en Lisa Scheenaard hebben op glorieuze wijze de eindstrijd gehaald, maar daarmee hield het ongeveer op. In de dubbeltwee hebben zij een opmerkelijk goed seizoen achter de rug, maar kwamen vandaag niet verder dan de vijfde plaats, zonder dat de medailles binnen bereik waren. Canada hielden zij er wel achter.

Record
In de B-finales bewees de dubbeltwee van Amos Keijser en Niki van Sprang andermaal tegen finale-niveau aan te hikken. De mannen van bondscullcoach Eelco Meenhorst wonnen nipt voor Polen de kleine finale en vestigden daarbij een nieuwe Nederlands record: 6:05,1. Het 27 oude jaar oude record (6:06,14) staat op naam van Nico Rienks en Henk-Jan Zwolle. Die tijd werd onder leiding van coach Geert Jan Beckeringh gevestigd bij de WK van 1991. De ploeg werd er toen wereldkampioen mee, ondanks (of dankzij) houten Stampfli-sculls, toen al een rariteit. Ook de Holland Acht won vandaag de kleine finale: een te kleine pleister voor de omvang van de wond.