Wereldburger Eve Stewart: van Nederland, via Iowa naar Groot-Brittannië. Nu zet ze via de EK koers naar Parijs

Interview

In Varese ging Eve Stewart al in een Britse vierzonder en de acht over de baan. Bij de Europese kampioenschappen* die vandaag beginnen, gaat zij zich op de acht concentreren. Voorheen kwam de Amsterdamse voor Nederland uit, maar dit jaar is ze lid van het Britse team. In de aanloop naar de EK sprak NLroei haar.

Bij haar geboorte was ze letterlijk al een international. Haar wiegje stond in 1998 te Amsterdam. Eve Stewart is de dochter van een Engelse moeder en Australische/Zuid-Afrikaanse vader. Ze ging bij RIC de boot in en dat vond ze leuk. Stewart bleek er talent voor te hebben. Ze werd uitgenodigd voor de Nederlandse equipe. “Dat was de reden om mijn Nederlandse paspoort aan te vragen. Ik heb een dubbele nationaliteit en had al mijn Britse”, vertelt Stewart.

Oranje
Zij maakte deel uit van een paar sterke SB-ploegen. Zo won ze in 2018 met de acht zilver bij de WK tot 23 jaar en met Jessy Vermeer werd ze een jaar later in het kleinste boordnummer vijfde. Ondertussen studeerde en roeide wereldburger Stewart in de Verenigde Staten bij de universiteit van Iowa.

In het olympisch jaar 2021 werd ze door toenmalig bondscoach Josy Verdonkschot aan Josė van Veen gekoppeld. Zij waagden te Luzern samen een poging om via het kwalificatietoernooi hun tweezonder te plaatsen voor Tokyo. “Dat lukte helaas niet, maar toch was het wel een gave ervaring in mijn eerste jaar in het bondsteam.”

Thuis
Na de wisseling van de coachwacht in Nederland probeerde Stewart in het keurkorps van Eelco Meenhorst terecht te komen. “Maar met de trials had ik helaas een ribblessure, dus dat kwam er niet van.” Ze gooide het toen over een andere boeg. “Ik ben bij Leander in Engeland gaan roeien. Daar kon ik ook huisvesting krijgen. Ondertussen werkt ik voor een Nederlands reclamebureau. Hoewel ik natuurlijk in Amsterdam ben geboren en getogen voel ik me in Engeland thuis. En een langer verhaal kort: ik heb mezelf aangemeld voor de Britse trials. En ben uiteindelijk opgenomen in de Britse selectie.”

Ze zit nu in de acht die het Verenigd Koninkrijk bij de spelen van Parijs gaat vertegenwoordigen. Dat kan omdat Stewart Brits staatsburger is en in 2023 niet voor Nederland is gestart. Haar boot werd vorig jaar vierde bij de WK, niet zo gek ver van de tweede en derde plaats. Dit jaar werd de bemanning voor de helft vernieuwd. “In principe start ik inderdaad in Parijs, maar ik het is pas zeker als ik daar op het water zit”, zegt een wijze Stewart die weet dat ongelukjes in kleine hoekjes kunnen zitten. Maar ondertussen heeft ze haar eerste blik binnen: zilver met de acht bij de wereldbeker in Varese, terwijl ze letterlijk een uur eerder nog in de vierzonder was gestart.

Trials
De geheimen van het Britse roeien gaat ze niet prijsgeven. “In de basis zijn er geen grote verschillen met Nederland. Wij gaan niet op hoogte trainen, dat is dus anders. Verder is er veel zo ongeveer hetzelfde. Roeien is hier uiteraard een grotere sport dan in Nederland, maar de mogelijkheden om bijvoorbeeld aan trials deel te nemen, zijn iets eenvoudiger. Het is normaal dat je daaraan meedoet, ook al is de kans minimaal dat het je ook gaat lukken om een vervolguitnodiging te krijgen.”

Nu ze alsnog koers zet naar Parijs wil Stewart zeker geen lange neus naar Nederland trekken. “Helemaal niet zelfs. Het was ontzettend leuk om mijn oranje maatjes in Varese te zien. Maar natuurlijk ben ik blij dat ik nu in een Britse boot zit”, aldus Stewart.

*EK 2024
Vandaag beginnen in Hongarije de voorronden van de Europese kampioenschappen om 10.05 uur. Er doen negen Nederlandse ploegen mee. Guillaume Krommenhoek en Niki van Sprang willen zich in hun tweezonder volgende maand gaan kwalificeren voor de Olympisch Spelen. Zij maken in Szeged hun internationale seizoensdebuut. Alle toernooi-informatie staat hier.