Weer een topdag voor Nederland? Eerste start om 9:25 uur

Dagprogramma

Nederland is aan een opmerkelijk sterk WKtoernooi bezig en de directe strijd om de medailles begint vandaag. Drie solisten trekken ten strijde en de lichte mannendubbelvier gaat dat doen waarvoor ze zijn gekomen: op goudjacht. En vier oranje boten gaan de strijd in, met Tokyo als inzet. Dat wordt dringen.

Het gaat vandaag bij de A-finales om niet-olympische boten, maar dat wil niet zeggen dat er kadootjes worden gegeven. Van der Meer en De Koning zien de concurrentie toenemen, een medaille zit er voor elk echter vrijwel zeker voor in. Lichtgewicht Veldhuis skifft tot dusver een degelijk toernooi, wellicht kan ze brons als beloning gaan ophalen. De lichte mannen hebben flinke concurrentie. China en Italië hebben ook goede dubbelvieren, de Denen zijn ook niet zomaar verslagen. Andersom zal er ook angst zijn voor de Nederlanders die bij de Rotterdamse wereldbeker sterk voor de dag kwamen.

[su_quote]Geen NLroei zonder crowd funding! Support de onafhankelijke roei-journalistiek, dat kan hier. Bedankt![/su_quote]

Halfweg
En er zijn weer halve finales waarbij Tokyotickets zijn te verkrijgen. Die zijn niet in de uitverkoop. Stef Broenink heeft dit jaar bij de EK heel hard uitgehaald, maar hij staat vandaag voor een bijzonder zware opdracht. Hij kan de Deen hebben, maar het kan vandaag ook andersom zijn. De Duitser is waarschijnlijk een maatje (cq een maat) te groot en de Nieuw-Zeelander wisselvallig, maar ook de wereldrecordhouder. Broenink kan veel, maar ontbeert ervaring. Dat hoeft geen beletsel te zijn om goed te scoren. Dat bewees hij eerder.

Verbeteren
Laila Youssifou belandde keurig in de halve A/B-finale. Ze zal zich weer moeten verbeteren om de A-finale te bereiken. Van Sprang & Keijser kunnen op een goede dag de Ieren hebben. De Fransen en de Nieuw-Zeelanders zijn ook bij een mindere wedstrijd te verslaan. De Britten lijken lastiger te kloppen. Maar dat hoeft vandaag niet, derde worden betekent ook A-finale.

Taai
Scheenaard & De Jong hebben aan Nieuw-Zeeland en Canada taaie tegenstanders. De Tsjechen en iets minder mate de Chinezen zijn te vrezen als het om de derde plaats gaat. De dubbeltwee heeft in deze samenstelling een korte voorbereiding op dit toernooi gehad, dat was ook het geval bij de verwante dubbelvier. Die boot gaat naar Tokyo, dus waarom de dubbeltwee niet?

Halve C/D-finale
9:25 u mannentweezonder Mantel/Robbers

D-finale
9:35 u vrouwentweezonder Drenth/Wielaard

Halve A/B-finale
11:50 u mannendubbeltwee Van Sprang/Keijser
12:00 u vrouwendubbeltwee De Jong/Scheenaard
12:20 u Stef Broenink
12:40 u Laila Youssifou

A-finales
13:05 u Annika van der Meer
13:20 u Corné de Koning
13:38 u Martine Veldhuis
15:36 u Lichte mannendubbelvier Eigenberg, Kampman/Van Zeijl/Lukkes