‘Waarom het roeien nog altijd achteruit gaat?’

Kort

Even wat anders. Bert Kuijpers schreef voor NauticLink.com (dat gaat over boten, sloepen, zeilen etc.) een stuk waarin hij antwoord zoekt op de vraag waarom de roeier nog altijd zich achterwaarts voortbeweegt. Dat klinkt wat ongerijmd, zoals man bijt hond dat ook doet.

Kuijpers stelt de vraag, maar vindt ook antwoorden. Zo stuitte hij op een artikel van de TU Delft over een vooruitroeiboot, bestaat er in de USA een frontrower en staat er op YouTube een filmpje van een heuse Nederlandse vooruitroeiboot, weliswaar een wat breed bakje, het ‘dolmechanisme’ ziet er toch tamelijk subtiel en ingenieus uit.

Conservatisme
Kuijpers ontdekte een flinke stapel patenten , het zijn er volgens de scribent zo veel dat het op een (juridisch) doolhof lijkt, dat zou een reden kunnen zijn waarom ondernemers niet investeren in de letterlijke vooruitgang van het roeien. Ook zou het volgens hem een diepgewortelde conservatisme kunnen betreffen: ‘Houden zoals het was, met de blik naar het verleden en de rug naar de toekomst.’

Waarvan akte.