Zondag komen voor het eerst de twee-zonder en beide vier-zonders in actie. Op maandag volgt dan de Holland Acht van coach Diederik Simon. Net als bij de scullers waagt NLroei zich aan een voorspelling voor deze boten. Eremetaal lijkt gegarandeerd.
Doe mee aan de NLroeiToto! Donateur of (nog) niet? Iedereen kan tot vanavond 23.59 u meedoen. Vul hier jouw voorspelling in!
Vrouwen twee-zonder
Naast skiffeuse Florijn is er nog een absolute gegadigde vrouwenboot voor goud: namelijk de wereldkampioenen in de twee-zonder-stuurvrouw, Ymkje Clevering en Veronique Meester. Toch zag dat er ruim een jaar geleden heel anders uit. Dertien maanden terug kregen zij namelijk bij de Koninklijke Holland Beker nog een flink pak slaag van de Australiërs die hen in de vier in Tokyo ook al net te snel af waren. Bij de wereldkampioenschappen twee maanden later was van die voorsprong echter niets meer over. Sterker nog: de oranje vrouwen van coach Michelle Darvill versloegen de Aussies.
Het was toen nog speculeren of dit was gebeurd door een totaal verkeerd uitgepakt trainingsschema of een slecht geplande hoogtestage. Menig roeiliefhebber was dan ook benieuwd naar hun volgende krachtmeting die pas twee maanden geleden plaatsvond in Luzern. Daar overtuigde het Nederlandse duo echter als nooit tevoren. Technisch leken Clevering en Meester ineens nog een stap gemaakt te hebben, waarmee zij hun belangrijkste concurrenten met een kleine drie seconden de baas bleven. Ervan uitgaande dat Mcintyre en Morrison dit seizoen wél goed pieken (hun wereldbeker in Poznan was overtuigend) wacht ons vooral een mooie strijd. Vlak daarbij ook Roemenië niet uit. Zij kwamen dit seizoen enkel naar de Europese kampioenschappen en zouden nog eens kunnen verrassen.
Voorspelling NLroei: 1. Nederland (Clevering/Meester), 2. Australië (Mcintyre/Morrison), 3. Roemenië (Vrinceanu/Anghel)
Vrouwen vier-zonder
Een ander heet ijzer in het vuur voor Nederlands goud is de vier-zonder-stuurvrouw. Deze boot is immers eveneens regerend wereldkampioen. Dat deze fysiek sterke boot daar vorig jaar in Belgrado in slaagde was echter vrij onverwacht. Niet eerder stonden Marloes Oldenburg (die nota bene terug kwam van zeer ernstig nekletsel), Hermijntje Drenth, Tinka Offereins en Benthe Boonstra op het hoogste podium. Een derde en een tweede plaats bij afgelopen wereldbekers zorgen er dan ook voor dat het kwartet van coach Freek Robbers wederom geen favoriet is.
Dat is duidelijk alsnog de Britse vier. Zij wonnen twee wereldbekers en pakten ook nog de Europese titel mee. Dat deden zij telkens ook nog eens met soeverein roeien. Achter hen zal het dringen geblazen worden. Roemenië heeft zoals altijd een sterke boot, net als de Verenigde Staten waar voormalig NLhoofdcoach Josy Verdonkschot nu de scepter zwaait. En vlak ook Nieuw-Zeeland niet uit. Zij wonnen overtuigend de laatste wereldbeker in Poznan. Met goed pieken – en dat kan deze NLboot bijzonder goed – moet zilver echter haalbaar zijn.
Voorspelling NLroei: 1. Groot-Brittannië, 2. Nederland (Oldenburg/Drenth/Offereins/Boonstra), 3. Roemenië
Mannen vier-zonder
De herschikking van de mannen boordroeiers leek wat ten koste te gaan van de bezetting van de vier-zonder-stuurman. Van de vier die vorig jaar nog als vierde eindigde bij het WK maakten Ruben Knab en Ralf Rienks de overstap naar de acht. Beiden worden in die boot gezien als een versterking. Uiteindelijk is alleen slagman Rik Rienks overgebleven met nu achter hem de jonge talenten Eli Brouwer en Guus Mollee. Ook Nelson Ritsema haalde de selectie waardoor er nu een vrijwel geheel nieuwe boot op het water ligt. Wat zij kunnen bereiken valt dan ook lastig te zeggen, zeker in een veld zonder uitgesproken titelfavoriet, maar mét een hele trits aan kanshebbers.
Voor goud lijkt het vooralsnog te gaan tussen wereldkampioen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten die verrassend ruim de laatste onderlinge race in Luzern wonnen. Hoofdcoach Josy Verdonkschot heeft hier zijn prioriteitsboot van gemaakt (in hiërarchie staan zij boven hun eveneens sterke acht). Daarnaast heeft Nieuw-Zeeland nog een uitstekende vier op het water liggen en zijn Italië en Roemenië gevaarlijke outsiders. Voor een medaille zal de Nederlandse ploeg vermoedelijk nog wat te kort te komen; een finaleplaats zou een mooie eerste stap zijn. Maar ook dat zal met Australië en Frankrijk er nog bij in de baan een pittige klus worden.
Voorspelling NLroei: 1. Verenigde Staten, 2. Groot-Brittannië, 3. Nieuw-Zeeland, 6. Nederland (Mollee/Ritsema/Brouwer/Rienks)
Mannen acht
De Holland Acht zal als enige boot maandag pas zijn eerste race hebben. Hoewel er in dit veld met Groot-Brittannië een duidelijke favoriet is, leert de geschiedenis dat achtenraces bij de Olympische Spelen geregeld slecht te voorspellen zijn. Wie had bijvoorbeeld gedacht dat in Tokyo Nieuw-Zeeland met de eer zou gaan strijken? Het keurkorps van coach Diederik Simon heeft een wat bewogen jaar achter de rug. Lang werd gewisseld van opstelling om tot het juiste format te komen en de paar races die ze hadden waren wisselend van niveau. Zo verloor de ploeg nog bij de Holland Beker van een acht van Oxford Brookes, terwijl in de finale van Luzern een week eerder nog het brons was gepakt.
Met een uitschieter moeten de acht met stuurvrouw Dieuwke Fetter een heel eind moeten komen, toch hebben de Britten vanwege hun consistentie duidelijke een streepje voor. En dan is er nog die verrassend sterke acht uit Amerika die in Luzern bijna de Britten versloeg. Het is op basis van die ene race lastig voorspellen hoe die ploeg zich verhoudt tot een Holland Acht in vorm (de laatste berichten daarover zijn positief). Het is een dooddoener van jewelste: maar het zal vermoedelijk bijzonder spannend worden.
Voorspelling NLroei: 1. Groot-Brittannië, 2. Nederland (Rienks/Molenaar/De Graaf/Knab/Van Doorn/Van de Kerkhof/Van der Bij/Makker/Fetter st.), 3. Verenigde Staten