Roeigrootmacht Nederland heeft in Luzern tien olympische boten in de grote finales geplaatst, plus een paraschip. NLroei schouwt de NLvloot en begint ermee dat van Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis wordt verwacht dat zij om 9.20 uur de kleine finale gaan winnen. In hun dubbel kwamen zij bij de halve finale een taftlengte tekort voor de A-finale.
10.36 uur vrouwentweezonder: Meester & Clevering (NL 1) en Mulder & Kolkman (NL 2)
De regerend wereldkampioenen (NL 1) gaan dit vermoedelijk winnen. De Ierse vrouwen zijn ook snel, maar het gevaar komt net als in 2023 vermoedelijk uit Australië. De beste boot van Nederland was gisteren bij de halve echter al sneller. De startende reserves (NL 2) staan een beetje symbool voor de suprematie van Nederland: welk land heeft plaatsvervangers die in Luzern zelfstandig de A-finale halen?
11.02 uur vrouwenvierzonder: Oldenbrug, Drenth, Offereins & Boonstra
Ook dit kan wel eens NL-overwinning worden, maar toch lijkt het wat minder zeker dan in de twee. De Britten waren bij de eerste wereldbeker sneller dan deze NLvier en werden vervolgens Europees kampioen. Maar de hoogtestage kan uitgerekend deze NLploeg beter hebben gemaakt.
11.15 uur mannenvierzonder: Mollee, Ritsema, Brouwer & Rik Rienks
Er is toch een beetje een verschil in niveau tussen de NLmannen in de boordboten en de scullers. De kwalificatie van de tweezonder mislukte, en deze vier kan nog niet een zekere medaillekandidaat worden genoemd. Daar staat tegenover dat het een jonge ploeg is en dat komt met name door Eli Brouwer, hij is van 2000 en Guus Mollee werd zelfs twee jaar later geboren. Op een goede dag kan dit viertal toch op het erevlot belanden, vooral als de tegenstanders een wat mindere hebben.
13.05 uur paramix: De Koning & Van der Loos
De mixeddubbel is geen jonge ploeg. Toen Chantal Haenen in haar handbike het roeien de rug toekeerde, viel Corné de Koning terug op zijn voormalige maatje Esther van der Loos. Zij is 50+. Brons in Parijs lijkt het hoogst haalbare, de uitslag van vandaag is een indicatie of dat een reëel doel is.
13.33 uur mannendubbel: Broenink & Twellaar
Als je de gebroeders Sinkovic op de vlucht jaagt, ben je bijzonder en dat is de NL-dubbeltwee. Stef Broenink en Melvin Twellaar zijn hard op weg om de allerbeste dubbel te worden die het mannenroeien ooit heeft gekend. Nadeel: in Luzern is het dubbeltweeënveld klein. Wie bij een bookmaker een zekerheidje wil, zet een euro-tje in op de NLdubbel.
13.45 uur vrouwendubbelvier Paulis, De Jong, Youssifou & Dullemans
Roos de Jong en Laila Youssifou moesten hun goede dubbeltwee opgeven ten faveure van deze dubbelvier. Goud leverde het nog niet op. En dat komt vooral door de kwaliteit van de Britse tegenstanders. Maar dat was vorig jaar bij de WK. Dit jaar bij de eerste wereldbeker wankelde de ploeg uit het Verenigd Koninkrijk en werd vierde. Zij herstelden zich bij de EK, vandaag is de confrontatie met Nederland ook voor hun een belangrijke graadmeter.
14.20 uur mannendubbelvier Finn Florijn, Van Lierop, Wieten & Metsemakers
De boot, Koen Metsemakers en Tone Wieten gaan hun olympische titel met twee formidabele nieuwelingen (proberen) te prolongeren. De wedstrijd voor de boei-indeling zegt niet zoveel. NLroei verwacht een tweestrijd tussen Italië en Nederland. Oranje wint.
14.13 uur Simon van Dorp
Als iemand Oliver Zeidler van het olympisch goud kan houden, dan is het Simon van Dorp. Vorig jaar kwam hij bij de WK al dicht in de buurt. In Parijs zal hij op zijn best zijn. Maar vandaag zal Van Dorp zijn agressie willen omzetten in een aanval. Het lijkt de kunst om op de 1500 meter op een skifflengte van de beresterke Duitser te zitten. Een late aanval kan de Oosterbuur namelijk meestal wel pareren.
14.40 uur Karolien Florijn
Zeldzame persoonlijkheid met een uitzonderlijke focus. Nooit kijkt ze lichtvaardig tegen een wedstrijd aan. Het leverde haar een ongeslagen status op die al drie jaar beslaat. Interessant is te beschouwen of Emma Twigg technisch is verbeterd, hier kun je in slow motion de verschillen (vooral in timing) tussen Karolien Florijn en Twigg in 2023 zien.
14.58 uur Holland Acht
Het trainingsregime van tegenwoordig heeft vele voordelen, zo blijkt. Heel veel extensief duurwerk en relatief weinig trainingsminuten rond wedstrijdsnelheid. Voor een meerpersoonsploeg kan dat ook een nadeel zijn. En helemaal voor een acht. Want als er een of twee cilinders van de V8 – die gezamenlijk meer dan 700 kilo weegt – op volle kracht iets uit fase beweegt, gaat het minder hard. Er is ze weinig tijd gegund om op wedstrijdsnelheid te oefenen. Geruststelling: topfavoriet Groot-Brittannië kan ook dergelijke problemen krijgen. De USA-acht heeft zich net gekwalificeerd voor de spelen, mogelijk zetten zij hun euforie om in een podiumplek.
De videostream en alle toernooi-informatie vind je hier.