Versoepeling sportregels, Winterwedstrijden voortijdig afgelast

Algemeen

De coronaregels zijn weer een beetje versoepeld, en dat geldt ook voor de sport. Dat maakte premier Mark Rutte en de nieuwe coronaminster Ernst Kuipers gisteren bekend tijdens de persconferentie. De roeiverenigingen mogen weer open, maar wel onder bepaalde voorwaarden.

Er mag dus weer in grote nummers worden geroeid. Maar op binnenlocaties blijft het coronatoegangsbewijs verplicht boven de 18 jaar. En overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Maar bij het sporten zelf, mag die weer af.

Wedstrijden
Roeiwedstrijden mogen voorlopig alleen nog binnen de eigen club worden georganiseerd. Daarbij is geen publiek toegestaan. Dat geldt waarschijnlijk tot zeker 25 januari, op die dag wordt er een nieuwe persconferentie gehouden en worden wellicht verdere versoepelingen aangekondigd. Dat vindt de Winterwedstrijdenorganisatie echter te laat om de komende editie van 12 en 13 februari door te laten gaan. “In dit licht acht de organisatie van de Winterwedstrijden het niet realistisch om een wedstrijd te organiseren”, e-mailt juryvoorzitter Mathijs Louter aan de kamprechters die dienst zouden doen.

Van Rijksoverheid.nl: de spelregels voor sport
Iedereen mag binnen en buiten sporten. De volgende regels gelden:

  • Op binnensportlocaties is een coronatoegangsbewijs verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. Er zijn uitzonderingen. 
  • Op buitensportlocaties is een coronatoegangsbewijs verplicht bij gebruik van voorzieningen binnen. Bijvoorbeeld in de kleedkamers of toiletten. Er zijn uitzonderingen.
  • Alleen onderlinge wedstrijden en trainingen met teams van de eigen club zijn toegestaan. Topsporters en topsportcompetities zijn uitgezonderd.
  • Bij binnen en buiten sporten is geen publiek aanwezig. Dit geldt voor amateursport. En voor de professionele sport.
  • Sportkantines zijn alleen open voor afhaal.
  • Kleedkamers, toiletten en douches zijn open.
  • Sporten in groepsverband is toegestaan.
  • 1,5 meter afstand houden is niet verplicht bij wedstrijden en trainingen als dat door de aard van de sport niet mogelijk is.
  • Houdt u aan de basisregels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Een overzicht van alle maatregelen is te vinden via de website van de Rijksoverheid.