Varsity Magazine stapt over op podcast

Algemeen

Na 25 jaar Varsity Magazine lijkt er een einde te komen aan de papieren versie. Financiële problemen zorgden er al voor dat er vorig jaar enkel een digitale versie werd uitgebracht. Onder de nieuwe hoofdredacteur Wouter de Boer wordt er nu verder gemoderniseerd. Het blad gaat verder als Varsity Magazine de Podcast.

“Er was een kleine crisis bij de Club van Broekhuizen, de uitgever van het blad”, stelt De Boer die het stokje van hoofdredacteur overnam van Frank van der Ploeg. “Door corona was er al twee jaar geen blad uitgebracht en de rekening was vrijwel leeg. We konden doorgaan met een digitale versie, maar we kregen de indruk dat die een stuk minder gelezen werd. We hebben toen kritisch naar onszelf gekeken en ons afgevraagd of met wat we maakten we ons publiek nog wel bedienden.”

40-plussers
De Boer – die als roeier zowel bij Aegir als bij Triton actief was en is – bedacht iets nieuws. “Eén van de zwaktes was dat de leden van de Club van Broekhuizen en de oud-hoofdredacteuren vrijwel allemaal 40-plussers zijn. Ik wil graag ook weer een jonger publiek bereiken, maar dan wel in de geest van hoe het blad ooit ontstaan is. 25 jaar terug wilde met iets nieuws toevoegen aan de Varsity en aan de roeisport in het algemeen. Ik denk dat dat met een podcast wederom moet lukken. Er zijn nog steeds honderden mooie verhalen over de Varsity zijn die we nog niet kennen.”

Doodsteek
De oud-materiaalcommissaris van Aegir benadrukt dat het om een pilot gaat. “De podcast betekent zeker nog niet de doodsteek van het gedrukte magazine. Het heeft me behoorlijk verbaasd hoeveel mensen teleurgesteld zijn dat er geen blad meer is. We hebben wellicht onderschat hoeveel waarde men aan het geschreven woord hecht en misschien ook wel de traditie. We zullen na afloop evalueren, maar het zou goed kunnen dat er komende jaren iets van een combinatie zal komen van een podcast met een bijvoorbeeld iets uitgedund magazine.”

Favorieten
De Boer heeft besloten zich met de podcast te richten op de wat in zijn ogen drie belangrijkste kanshebbers zijn voor het hoofdnummer bij de mannen. Met vertegenwoordigers van Nereus, Triton en Skøll bespreekt hij samen met co-host Boyd Welsink hoe de Varsity op de desbetreffende vereniging leeft. Ook worden de eigen ervaringen van de gasten doorgenomen. Voor Nereus wordt gesproken met voormalig Holland Acht-slagman Robert Lücken en Floor van Ameyde. Namens de Utrechters doen Harold Langen en Eline van Marle het woord en voor de tomaatrode roeiers van de Jan Vroegopsingel komen Jan van der Bij en Jonneke Boere voor de microfoon.

Comité
De afleveringen van Triton en Skøll zijn al te beluisteren en zaterdagochtend komt ook Nereus online. Volgende week dinsdag als de Varsity steeds dichterbij komt, staat er een uitgebreide voorbeschouwing op het programma. Net als voorheen in het magazine wikt en weegt een expertpanel de kansen van elke ploeg. Dat comité bestaat dit jaar uit de vaste gasten Govert Viergever en Jenny van Dobben de Bruijn. Jacob van de Kerkhof die in 2019 voor Triton de Varsity won is nieuw in het gezelschap.

De podcast is hier te beluisteren. Oude edities van het blad zijn hier te lezen.