Vandaag WK Junioren en Henley van start

Voorbeschouwing

Het blijft maar doorgaan met internationale evenementen. Vandaag beginnen liefst twee grote toernooien. In Engeland vindt de verplaatste Henley Royal Regatta plaats en in Bulgarije roeien ‘s lands beste junioren de wereldkampioenschappen.

Bij de WK varen zes boten onder de driekleur van de roeibond. Bondscoach Thomas Notermans zet dit jaar enkel in op scullen. Van die discipline zijn alle nummers bezet. Bij de jongens zal iedereen rekening houden met skiffeur Lucas Keijzer. De roeier van De Hunze verpletterde begin dit seizoen de concurrentie bij de nationale kampioenschappen voor kleine nummers. Het verschil met de nummer 2 bedroeg toen een kleine dertien seconden. Op basis van die prestatie zou de skiffeur mee moeten kunnen doen om de medailles.

Steun NLroei, doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Bedankt!

Opstellingswissel
Daar achter zijn een dubbelvier en een dubbeltwee geformeerd. In de eerste boot zitten Tijn Lubbert (Hunze), Diederick Stuijfzand (Maas), Edward den Beer Poortugael (Viking) en Gianni Perotti (Willem III). In een andere samenstelling (Gunnar van de Hoogen raakte zijn plek kwijt aan Perotti) verloor deze boot bij de laatste gehouden wedstrijd, de DYIR, nog van de gouden Coupe-boot. De hoop is natuurlijk dat de opstellingswissel tot succes zal leiden. De dubbeltwee bestaat uit de eerder genoemde Van den Hoogen (Wetterwille) en Niels Reintjes (Maas).

Meisjes
De beste meisjes roeiden een maand geleden nog in de dubbelvier bij de wereldkampioenschappen voor roeiers onder de 23 jaar. In Plovdiv gaan zij voor succes in de kleinere nummers. Marg van der Wal is net als haar verenigingsgenoot Keijzer een klasse apart in de skiff. Lotta ven Westreenen (Willem III) en Pheadra van der Molen (Amstel) lijken een sterke troef in de dubbeltwee. De piepjonge Anna Menke (ook Hunze) zit in de dubbelvier met clubgenoot Jente Jongsma en Lina Schwartz en Emma Eggenkamp (beiden Willem III). Die laatste boot is de enige ploeg die vandaag nog niet in actie komt.

Henley
Ondanks dat de coronaregels pas sinds kort toelaten dat er wat makkelijker gereisd kan worden van en naar het Verenigd Koninkrijk, wagen redelijk wat Nederlandse ploegen de oversteek. Vanuit de KNRB start een vrouwenacht. Ook de vierzonder van de gebroeders Rienks en de olympische reserves Jacob van de Kerkhof en Michiel Mantel, die zo graag bij de Olympische Spelen had geroeid, neemt deel. Hetzelfde geldt voor de olympische reserves bij de vrouwen. Nika Vos en Martine Veldhuis starten in de dubbeltwee.

Studenten
In het studentenveld doet een deel van de sterke vierzonder van de laatste wereldbeker in Sabaudia mee. Luuk Adema stopte echter met roeien en ook Lars Lipman is niet meer beschikbaar. Menno Bezema (Laga) en Ties Talsma (Gyas) zitten nu in de boot met Olav Molenaar en Wibout Rustenburg (beiden Skøll). In de zogeheten Temple Challenge Cup doen twee achten van Nereus en Triton mee. In beide ploegen zitten onder 23-roeiers van afgelopen WK. Triton stuurt ook de lichtgewicht dubbeltwee van Lay de Jong en Ben van Brussel. Aangezien er geen lichte velden zijn in Henley starten zij in het zware veld. Hoewel de regatta vandaag begint, komen de Nederlanders pas donderdag of vrijdag voor het eerst in actie.

Informatie over het WK voor junioren is hier te vinden. De races van Henley zijn hieronder live te volgen. Meer informatie inclusief de loting staat hier.