Van Dorp kwam tot halve lengte: “Ik wilde Ollies benen onderuit halen”

Interview

In 2016 roeide hij zijn laatste skifftoernooi, maar bij dit WK kon (of moest) hij weer solerend aan de bak: Simon van Dorp. Hij schoot tijdens dit toernooi als een komeet omhoog en werd in één klap de op één na beste roeier van de wereld. Hij respecteert zijn tegenstander Oliver Zeidler – inmiddels drievoudig wereldkampioen – maar toonde ook weer niet teveel ontzag. “Ik wilde Ollie van zijn benen halen, onderuit roeien. Vanaf het begin ben ik erin geknald, maar man, wat ging hij hard op de eerste kilometer”, verzuchte Van Dorp vanuit Belgrado tegen NLroei.

Na de start denderde de in Dachau geboren Duitser door in een verschrikkelijk hoog tempo. “Ik probeerde weer bij hem aan te haken. Ondertussen kwamen Mackintosh en Ntouskos op mij af. Ik heb niet verdedigend geroeid, maar ben steeds Zeidler blijven aanvallen.” De Oosterbuur capituleerde niet, maar zal blij zijn geweest dat hij de eindstreep had gehaald

Support de crowdfunding van NLroei hier, alvast bedankt!

De boomlange Nederlander kwam nog akelig dicht – op een halve skfifflengte – bij de gisteren ongenaakbare wereldkampioen die uitkomt voor een roei- en tennisvereniging. “Ik heb de laatste 250 meter niet meer gekeken en ben er vol ingegaan. Alles gegeven wat erin zat. Ik was helemaal op”, zei Van Dorp nadat hij de dopingcontrole had ondergaan.

Oneens
Zilver was zijn buit. Een vergelijking: Jan Wienese pakte bij de pre-olympische EK van 1967 brons mee. Er was toen geen WK. Een jaar later won hij goud bij de Olympische Spelen van Mexico. Dat was ook gelijk de laatste keer dat een Nederlandse man in de skiff een olympische medaille won. “Voor mij was dit nu een goed resultaat, ik denk dat er nog meer inzit. Natuurlijk had ik graag goud willen winnen. We gaan zien wat de toekomst brengt.”

Van Dorp moest zich letterlijk vermannen toen hij halverwege het seizoen na de EK door hoofdcoach Meenhorst uit de niet slecht draaiende dubbelvier werd gehaald. “Ik was het daar niet helemaal mee eens. Tegelijkertijd had ik veel vertrouwen in mijn skiffkwaliteiten. Mijn laatste skiffwedstrijd dateerde van 2016, maar ik heb in de afgelopen jaren veel geleerd in de Holland Acht en de dubbelvier. En ik had net als iedereen binnen de equipe in de winter veel geskifft.”

Recordbreker
Hij vierde zijn rentree bij de Holland Beker, dat pakte enorm goed uit. “Hij eindigde toen als tweede achter Melvin Twellaar, maar zat voor Lennart van Lierop voor wie hij in de dubbelvier plaats had moeten maken. Dat zijn respectievelijk de voormalige en regerende Europees skiffkampioenen.

Luzern sloeg hij over, dus werd de WK zijn tweede skiffwedstrijd van het jaar. Hij won bij zijn vele voorronden steeds en brak en passant het Nederlandse skiffrecord. Gisteren viel hij de wereldwijd gerespecteerde Zeidler keihard aan. Onder niet al te snelle weersomstandigheden stelde hij daarbij zijn record verder bij: 6.39,26.