Bij de open Europese kampioenschappen voor studenten in het Duitse Hannover wonnen de Nederlandse roeiers twee medailles.
Hannover – Meest aansprekende prestatie kwam van de lichte vier-zonder van Gyas Sybren Visser, Damion Eigenberg, Jolmer Tuinstra en Nils Meijer. pakten met een voorsprong van maar liefst ruim zes seconden het goud voor Imperial College uit Londen. De andere medaille werd gewonnen door Marleen van Roessel (Orca) in de lichte vrouwen skiff. De roeister van de Universiteit Utrecht moest slechts een Duitse en een Poolse voor zich dulden.
Het evenement dat vorig jaar nog op de Willem-Alexanderbaan nabij Zevenhuizen was gehouden, werd inmiddels voor de negende keer georganiseerd. De wedstrijd wordt onder Nederlandse studentenploegen steeds populairder. Afgelopen weekeinde namen maar liefst veertien ploegen uit acht verschillende universiteitssteden deel. Van succesvolle eerstejaarsploegen tot ervaren roeiers die graag een serieuze wedstrijd starten aan het begin van het nieuwe seizoen.
6.02.50
De winnende vier van Gyas kwam pas in de loop van het vorige seizoen tot stand. Tot en met de NK Klein probeerden de roeiers zichzelf in kleine nummers te laten zien. “Toen moesten we helaas constateren dat het gat met de U23-top te groot was waarop we hebben besloten een vier voor het development-veld te maken. Dit bleek al snel hard te gaan” aldus Sybren Visser. Op de Slotwedstrijden roeide het kwartet zelfs naar een snelle tijd van 6.02.50.
Voorbereiding
Net als veel andere ploegen trainde de vier niet de hele zomer door. Visser: “Iedereen zorgde wel dat hij fit bleef. De een is gaan fietsen in de bergen, de ander ging wandelen of roeien. Pas twee weken van te voren hebben we de boot van de plank gehaald en het ging al vrij snel zoals voor de zomer.” De roeiers van Gyas hadden het voordeel dat ze konden sparren met hun zware verenigingsgenoten die ook naar Hannover afreisden en daar zevende werden.
Crowd-funding
Zoals meer projecten in deze tijd verzamelde de ploeg geld in via een crowd-fundingactie. Met succes, want de gemaakte kosten konden uiteindelijk geheel worden gedekt. Mede ook dankzij de donatie van enkelen honderden euro’s van de ACLO, dat is de overkoepelende sportorganisatie van Rijksuniversiteit Groningen.
Jachtluipaard
In Hannover bleek de ploeg een flinke maat te groot voor de concurrentie. Ook de ‘race for lanes’ eerder in de week werd makkelijk gewonnen. “Over dat roeien waren we eigenlijk niet tevreden en we dachten dat Imperial College de benen stil had gehouden” aldus Visser. Tussen de wedstrijden door namen de roeiers veel rust. “Rogier Blink had ons verteld dat we ons als echte jachtluipaarden moesten gedragen. Dus hebben we voornamelijk op bed gelegen.”
Finale
Over de finale was Visser een stuk meer tevreden. “We kwamen goed uit de start en na 400 meter wisten we onze punt voor die van de andere boten te drukken. Daarna liepen we per haal uit op de rest van de ploegen.” De leiding werd niet meer afgestaan en de concurrentie werd verpletterd. Laga, dat het developmentklassement had gewonnen, eindigde in deze finale als vierde.
Kleine nummers
Een tweetal skiffeurs zat dicht tegen de medailles aan. De ervaren Erik Dekker van Phocas kwam slechts een seconde tekort voor het brons en Menno van Blitterswijk (Aegir) moest in het zware veld genoegen nemen met een vijfde stek. Een vierde plaats was er voor de lichte vrouwen dubbeltwee van Myrte Piersma en Chris Oskam (Nereus) en de zware vrouwen twee-zonder van Argo (Tessa van Hateren en Nynke Groot Koerkamp).
Eerstejaars
Dat het niveau in sommige velden behoorlijk hoog bleek te zijn ondervonden een aantal voormalig eerstejaars ploegen zoals de zware acht van Vidar en de lichte vrouwen dubbelvier van Aegir (laatstgenoemde ploeg startte zelfs in het zware veld). Voor hen bleek de finale te hoog gegrepen. Datzelfde gold voor de lichte acht van Nereus die in het zware veld van start ging. Zij kregen voor hun laatste plaats in de B-finale echter alsnog een blik omdat de enige andere lichte ploeg in de C-finale terecht was gekomen.