Trotse Verdonkschot: “Het is uitvoering en nog eens uitvoering”

Kort

“Stick to the plan”, dat is wat coach Josy Verdonkschot aan Maaike Head en Ilse Paulis voor hun olympische finale heeft meegeven. “Erna is het uitvoering, uitvoering en nog eens uitvoering”, aldus de coach die zojuist zijn vierde olympische medaille kon turven.

Hij vertelt hoe het gouden plan eruit zag. “Na 600 meter zouden ze snelheid gaan verhogen en dat hebben ze gedaan. De tweede kilometer zou van hun zijn en dat gebeurde ook. Er zat een lastig moment in. We wisten dat de Canadezen heel hard kunnen sprinten en daarmee begonnen ze inderdaad na 1700 meter. Ik zag Ilse en Maaike reageren. Hun snelheid ging ook omhoog. Ze bleven voor”, reproduceert hij.

Zelfvertrouwen
Ook Verdonkschot zag dat het allerlaatste stukje heel zwaar was. “Het is dan ook de olympische finale”, zegt de hoofdcoach van de vrouwen vanuit Rio. De uitvoering vond hij perfect. Hij beleeft een supertoernooi. “Ik ben heel trots op heel mijn team; op alle roeisters en mijn coachcollega’s.” Het is ongekend hoe stevig zijn scullsters in de schoenen staan. Zijn dubbeltwee bezweek niet onder de druk van de favorietenrol, zijn dubbelvier roeide hun beste wedstrijd precies in de finale van de Olympische Spelen.

Inspiratie
Goud en zilver is voorlopig buit. Hij hoopt dat de acht met stuurvrouw zich net zo laat inspireren door de dubbeltwee als dat eerder deze week bij de dubbelvier gebeurde. Zijn boot kan morgen een serieuze poging doen een medaille te winnen, brons is niet irreëel.

klik hier en support NLroei!