Tokyogangers kunnen beter niet op bed springen bij duurzaamste spelen ooit

Kort

De Olympische Spelen in 2020 moeten de meest duurzame spelen ooit worden. Dat gaan de atleten in elk geval merken. Roeiers die zich over pakweg een half jaar installeren in het olympisch dorp, slapen er op kartonnen bedden. De organisatie wil ecologisch verantwoord omgaan met de ligplaatsen.[su_quote]Steun NLroei! Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt![su_quote]]De bedden werden vorige week onthuld. In totaal worden er zo’n 18 duizend stuks van aangeschaft voor de Olympische Spelen en nog eens 8 duizend voor het paralympische toernooi.

Recyclebaar
De bedden zelf zijn gemaakt van recycleerbaar karton, de matrassen bestaan uit polyetheenmateriaal dat na afloop hergebruikt zal worden in plasticproducten. AP-journalist Stephen Wade plaatste een video op Twitter waarin de bestelde bedden te zien zijn:

Dozen
Hoewel de bedden eruit zien als opeengestapelde dozen, kunnen ze behoorlijk wat gewicht hebben. Een atleet van 200 kilogram kan het hebben. De lengte van 2,1 meter moet net volstaan voor de grote roeiers.

Springen
“200 kilo is meer dan het gewicht van elke atleet die deelnam aan de Olympische Spelen van Rio”, zegt manager Takashi Kitajima. “Ze zijn sterker dan houten bedden. Maar uiteraard breekt het als je erop gaat springen. Dat is ook met een houten bed zo.” Toch lijken wilde nachtelijke avonturen in het olympisch dorp geen aanrader.

Duurzaamheid
Andere duurzame foefjes bij de olympische Spelen zijn de podia, deze zijn gemaakt van hergebruikt plastic uit huishoudens, de fakkel is gemaakt van hergebruikt aluminium en de medailles zijn vervaardigd van metaal dat uit afgedankte elektronische apparaten is gehaald, onder meer uit 6,2 miljoen smartphones.

Roeibaan
De olympische roeibaan, Sea Forest Waterway, lijkt tiptop in orde te liggen wachten op het toernooi. De baan is tussen december 2016 en mei 2019 gebouwd. Getuige deze timelapse ligt hij tiptop in orde te wachten om gebruikt te worden.